hirdetes

Chips krumplihéjból, bacon banánhéjból- így hasznosítsd a konyhai „hulladékot”!

VN

Napjainkban egyre felkapottabb téma -nem véletlenül- a környezetszennyezés megállítása, melynek fontos része a hulladéktermelés visszaszorítsa is. Sokszor azzal is próbálnak érvelni a zöld harcosok, hogyha kevesebb szemetet termelünk, akkor spórolni is tudunk. És nem beszélnek a levegőbe! Nagyon sok olyan dolgot dobunk ki, amit még fel lehetne használni, például a gyümölcsök, és zöldségek héját. Mutatjuk hogyan hasznosíthatod ezeket, és mentheted meg a bolygót, és a pénztárcádat is egyszerre!

Krumpli héj chips, banán héj bacon

Ezért használd fel a banánhéját!

Te tudtad, hogy a banán az a gyümölcs, amiből a legtöbbet hozzák be Európába, és Magyarországon is minden évben a három legkedveltebb között van? Ez óriási carbon lábnyomot eredményes, gondolj csak bele csupán a sok csomagolóanyagra, amikkel kipárnázzák a dobozokat, hogy ne sérüljön, az egyébként még zölden leszedett banán, és a szállítás okozta károsanyag kibocsájtásra, meg arra a sok nejlonra, amibe még a vásárlók is belerakják! A banánipar az egyik legkevésbé fenttartható ipar, az emberi kizsákmányolásról pedig beszélnünk sem kell, mert mindenki biztosan sejti, mi folyik. Mi például mindig igyekszünk, ha van rá mód, olyan gyümölcsöt választani, ami itthon is megterem, és éppen szezonja van, nem könnyű, nem olcsó, de igyekszünk. De ha te már egyszer a banán mellett tetted le a voksodat, akkor élvezd ki teljes mértékben, és hasznosítsd a héját is, mert bizony lehet! 

hirdetes

Ezért használd fel a zöldhulladékot!

hirdetes

Leginkább azért, mert ingyen van, na meg azért, mert igazi finomságokat lehet belőle készíteni. Krumplihéjból, és zöldség héjakból is. A zöldségek zöldjét is nagyon kreatívan lehet hasznosítani, levesek, főzelékek készítéséhez. A Közel-Keleten teljesen természetes, hogy felhasználják a zöldség zöldjét, a répa, retek, karalábé levelét, és valamik nagymamáink idején, még itthon is az volt. A mai trendi receptkönyvekben leginkább pesto, és különböző zöld kencék, kenyérfeltétek készítésére használják ezeket az egyébként kukában is landolható kincseket. Belegondoltál már, hogy a répazöld, a zellerzöld vagy éppen a reteklevél mennyire jó kiegészítője lehet egy friss salátának? És hát a krumpli héjából is lehet ezt-azt készíteni, ahelyett, hogy a kukába tennénk. 

Lapozz és mutatjuk az igért recepteket, a krumplichipsét, és a banánhéj baconét is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. A Duna–Ipoly Nemzeti Park... Tovább

Gömböc

Gömböc: az egyik leghíresebb újkori magyar találmány. A gömböc egy különleges matematikai... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!