hirdetes

Chips krumplihéjból, bacon banánhéjból- így hasznosítsd a konyhai „hulladékot”!

VN
Krumpli héj chips, banán héj bacon

Banánhéj bacon

Mielőtt belevágnánk a banánhéjának újra hasznosításába, érdemes egy alapost mosást megejteni, ugyanis a banánt elég durva vegyszerekkel szokták kezelni, annak érdekében, hogy a messziről jött banán éppen tökéletes állapotban kerüljön a boltok polcaira. Az sem rossz, ha bio banánt vásárolsz, amennyiben lehetőségeid megengedik, ezt ugyanis nem kezelik ilyen kemikáliákkal (ez előírás). De lássuk is a receptet!

Hozzávalók a banánhéj bacon-höz

2 banán héja
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál méz
fél teáskanál füstölt fűszerpaprika
2 evőkanál olaj a sütéshez

 

A banánhéj bacon elkészítése

Első lépésként a banánok héjának belső, nedves hártyáját egy kanállal lekaparjuk óvatosan, majd egy tálban elkeverjük a szójaszószt a mézzel és a paprikával. Ebbe a keverékbe pedig már mehetnek is bele a banánhéjak, majd jöhet egy alapos forgatás, tényleg minden részre jusson! Ezt így, ahogy van állni kell hagyni legalább fél órára, de az sem baj, ha áll egy órát is, vagy többet, annál ízesebb lesz! Ha megpihentek, akkor felhevítünk egy megfelelő méretű serpenyőt, beleöntjük az olajat, és beletesszük a banánhéjakat egyesével, távol egymástól, mikor elhelyezed őket, gondolj arra, hogy forgatni is kell majd! Addig kell sütni néha megforgatva, még igazi bacon szerű ropogós eredményt nem kapunk! Ha kész, akkor papírtörlőn csepegtetjük, és hagyjuk hűlni, így még ropogósabbak lesznek!

hirdetes

Chips krumplihéjból

Ehhez a recepthez aztán tényleg nem kell sok minden, semmi olyan, de az legalább megmenekül a szeméttől.

Hozzávalók

  • 4 nagy szem krumpli héja
  • egy kiskanál zsír (persze olaj is jó, de zsírral finomabb)
  • hirdetes

 

Krumplihéj chips elkészítése

Mentsük meg a krumplihéjat! Az alapanyagod gondolom már meg van, nincs is más dolgod, mint, hogy előmelegítsd a sütődet 200 fokosra, egy sütőpapírral kibélelt sütőre tedd a krumplihéjat, esetleg más zöldség (zeller, cékla, répa, stb) héját, rácsorgasd a megolvasztott zsírt, vagy olajat, elkeverd alaposan, hogy mindenhova jusson, ráadásul egyenletesen jusson. Ezután sózd meg (akár más fűszerekkel is ízesítheted ízlés szerint, kísérletezz bátran)! Körülbelül 10 perc kell neki a sütőben, de addig süsd, amíg jó ropogós nem lesz!

Jó étvágyat kívánunk a tudatos, hulladékmentes, különleges finomságokhoz! Oszd meg másokkal is, ha tetszett, és hasznosnak találod!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hortobágy

Hortobágy: Magyarország egyik legszebb vidéke, a nagy magyar Alföld szerves része. A Hortobágy... Tovább

A Piros Arany és az Erős Pista

A Piros Arany és az Erős Pista: Hungarikumnak számítanak. Ezek a legkiválóbb minőségű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!