hirdetes

Korai karácsonyfa állítás jó vagy nem jó?

VN

A hagyományok szerint december 24-én van a karácsonyfa állításának a napja. Azonban nemcsak rengeteg plázában, bevásárló üzletben, hanem egyre több otthonban már december elején felállításra, és feldíszítésre kerül a karácsonyfa. Mi lehet ennek az oka?

korai karácsonyfa állítás okai

Mikor kell felállítani a karácsonyfát?

A magyar hagyomány szerint a fát december 24-én állítják, és vízkeresztig (január 6.) áll! Vannak ugyan más hagyományok is, más nemzeteknél, mi szerint az adventi időszak kezdetén, vagy éppen közepén kell feldíszíteni a fát, de mi magyarok a december 24-hez kötődünk. Apropó hagyományok. Emlékszel még régen mikkel dekoráltuk a fát? Amikor még nem volt minden bolt tele különböző színű, csillogó karácsonyi díszekkel, figurákkal? Ezeket a retro díszeket hogy imádtuk gyerekként!

Miért állítják fel hamarabb a karácsonyfát?

„Mit érdemel az, akinél már most áll a karácsonyfa?”- tette fel a nagy kérdést december 10-én, advent második vasárnapján este a híres mém oldal, Tibi atya. Meglepően sok reakció, és közel 1000 válasz érkezett mindössze 20 óra alatt. Sokan leírták, hogy ők miért nem gondolják problémának a karácsonyfa korai feldíszítését, és miért állítanak ők maguk is karácsonyfát akkor, amikor még csak az adventi koszorúnak kellene ékeskednie a lakásokban.   

hirdetes
 

„hogy öregszem egyre jobban akarom élvezni hosszabban a csillogást ❤️nem elég már csak huszon 4-e este feldíszíteni mint gyerekkoromban habár csodálatos élmény volt, most már élvezem december elején Mikulás környékén feldíszíteni és élvezni január végéig boldogságot okoz minden reggel mikor felkelek látni a sok csodálatos fényt ❤️???? Én azt mondom miért ne hogyha valakit boldoggá tesz ” – írta egy hozzászóló.

hirdetes
„Múlt hétvégén feldíszítettük (most először, a korábbi években tartottuk a 24-ét). A 4 éves gyerekünk azóta minden reggel úgy kel, hogy kiszalad megnézni a fát, lekuporodik mellé játszani. Terasz ajtó mellett van a fa, így a most éppen havas kertet is látja onnan. Minden ilyen pillanatért megérte.????”- fűzte hozzá egy másik válaszoló megjegyzését a korai karácsonyfa állításhoz.
 

Persze bőven akadtak cinikus hozzászólók is, és olyanok, akik kerek perec kijelentették, hogy ők bizony a szenteste, azaz december 24-e előtt nem fogják kidekorálni a fát. Olyanok is voltak, akik azon a véleményen voltak, hogy bizony ők is korábban felállítják a fát, hiszen korán meg is kell venni, mert karácsony előtt csak a selejt marad. Hát nem tudom, nekünk mindig csodaszép karácsonyfánk volt, pedig mindig 24-én állítottuk, és emlékszem apukám aznap szerezte be, vagy esetleg előtte nap. Díszíteni 24-én pedig hatalmas élmény volt, igazi szeretetteljes pillanatokat okozott, és igenis ki tudtok élvezni a fa pompáját ilyen „kevés idő” alatt is. Te mit gondolsz?
 

Te mit gondolsz arról, ha valaki december 24. előtt felállítja, feldíszíti a karácsonyfáját?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti érékek

Nemzeti érékek: magyarságunk legnagyobb büszkeségei. Azok a dolgok, helyek, személyek, melyek... Tovább

Mecsek

A Mecsek Magyarország egyik legjelentősebb hegye, a Dunántúli-középhegység... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld Magyar
X
Kövess minket facebookon!