hirdetes

Mivel dekoráltuk régen a fát? Ezekkel a retro karácsonyfadíszekkel

VN

Már szeptemberben láttam egy-két boltban mindenféle csillogó karácsonyi díszeket, de nem mindig volt ám ennyire tele a polc ezekkel a karácsonyi kütyükkel. Régen teljesen máshogyan dekoráltuk a karácsonyfákat, mint most, lássuk miket használtunk!

Retro karácsonyfadíszek 80-as évek

Régen is voltak karácsonyfadíszek

Ha valaki így november közepe, vége felé elmegy a boltba, mondjuk egyszerűen venni egy kilo krumplit, akkor akarva-akaratlanul mindenféle csillogó karácsonyi díszekkel találkozik legalább a tekintete, ha nem olyan erős az akaratereje, akkor még a kosara is. A legkisebb boltok is tele vannak pakolva, fehér, arany, ezüst, piros, zöld, de még kék, rózsaszín, és ezer más színben kapható gömbökkel, egyedi díszekkel, csillogó fényfüzérekkel, manókkal, egerekkel, macikkal, kinder csokikkal, különlegesebbnél is különlegesebb karácsonyi szaloncukrokkal és bonbonokkal, teákkal – egy szóval rengeteg karácsonyi dologgal. Nem mindig volt ez így, mégis régen is nagyon szépek voltak a karácsonyfák. Lássuk mivel dekoráltuk azokat!

Szaloncukorral díszített fák

Sosem felejtem el apukám régi történtét egy gyerekkori karácsonyáról. Minden karácsonykor, mikor szaloncukrokat válogatunk, elmondja, hogy bezzeg gyerekkorában micsoda kincs volt ez a finomság, ami ma kilo számban kapható. Annak idején karácsony előtt tartottak disznóvágást, ő az utcasarokról a vizet hordta kannaszámra, és mindi, amikor ment egy kanyarra tett 2, szigorúan csak kettő szaloncukrot a zsebébe energiapótlás gyanánt, és megette útközben. Mire véget ért a disznóvágás, eljött a karácsonyi ünneplés ideje, teljesen csupasz volt a fa. Mert voltak idők, amikor csupán néhány szem szaloncukor díszítette a karácsonyfát, az ünnepi fényeket pedig egyszerű viaszgyertyák adták.

hirdetes

Hiányzik a régi szaloncukor? Itt egy recept, ami megmutatja, hogyan készíthetsz olyan igazi, múltidéző konzum szaloncukrot!

hirdetes

Régi karácsonyfadíszek

Ha nem szaloncukor, akkor előkerülnek azok a hagyományos régi karácsonyfadíszek, ami minden ház ablakából már messziről látszott. Nem voltak egyedi dekorációk, évenkénti komplett karácsonyi gömb csere, egyik évben fehér, másikban arany, de ennek is örültek az emberek. Emlékeztek még a színes fóliákból készült díszekre, amik ezer színben csillogtak, ha rájuk vetette az égősor a fényt? És a fényes „aranyhajra”? Nálunk minden évben tele volt vele szórva a karácsonyfa…a végén nem győztük takarítani, de imádtuk!  És a selyemszerű anyagokkal bevont, egyszínű műanyag díszeket szerettétek? De a legfontosabb: a csillagszórók nem hiányozhattak! Gyerekként annyira szerettem, mindig, amikor csak lehetett, a karácsony mindhárom napján gyűjtöttem egyet, és varázsoltam vele jó sok szeretetet, meg persze néhány klassz ajándékot is.

A Skála- Coop reklámokra emlékeztek még? ITT MUTATJUK!

Forrás: Kép: Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szinyei Merse Pál

Szinyei Merse Pál: Szinyei Merse Pál magyar festő volt az 1800-as évek közepétől, az 1900-as... Tovább

Tóti-hegy

Tóti-hegy: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Tóti-hegy közülük az egyik. A Gulács... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Hírek Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!