hirdetes

A koronavírus Magyarországon: magas halálozási arány, kevés teszt

Ha két jellemzővel el kellene mondani, hogy hogy áll hazánk a koronavírus járvánnyal akkor ez lenne az: magas halálozás, kevés teszt. Az egész régióban ugyanis Magyarországon a legmagasabb a halálozási arány a rendelkezésre álló adatok szerint. Azért fontos kiemelni, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint, mert valószínűleg az eddig regisztrált fertőzötteken túl sokkal többen fertőződtek meg.

Kevés koronavírus teszt van Magyraországon

Kevés az azonosított betegek száma Magyarországon

Hazánkban a szomszédos országokhoz képest kevés az azonosítottan koronavírussal megfertőződött személy. Eddig (2020. 03. 24.) 187 megbetegedést regisztráltak. Ezzel szemben Ausztriában 4477-et, Csehországban 1236-ot, Romániában 576-ot, Horvátországban 315-öt, de még Szerbiában is 249-et. Jelenleg csupán Ukrajnában van kevesebb regisztrált beteg a régiónkon belül, mint itt. Ha arányokat számolunk, akkor Lengyelországgal vetekedünk ugyan, de csupán Ukrajnában van kevesebb kimutatott fertőzött ezer főre vetítve is, mint nálunk. De miért jelent ez problémát, hogy ilyen alacsony a fertőzöttek száma?

A halálozási arány nagyon magas Magyarországon

Önmagában nem lenne semmi probléma az alacsony fertőzés számmal, ha valóban ennyi fertőzött lenne, akkor inkább örülnünk kellen. De a regisztrált betegek száma sajnos köszönőviszonyban sincsen a valóban koronavírussal fertőzött személyek számával. Magyarországon kimagaslóan magas a halottak száma, a fertőzöttek számához viszonyítva, a 187 fertőzöttből 8-an hunytak el, összehasonlítva ezt például a csehek 1236 fertőzöttre jutó 1 halottjával, vagy az osztrák adatokkal: 4477 fertőzött, 25 halott, láthatjuk, hogy Magyarországon valóban nem állunk jól ezzel a mutatóval. Szinte csak az olaszoknál magasabb a halálozási arány, mint itthon.

hirdetes

Miért ilyen magas a halálozás aránya?

Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az olaszokhoz hasonló sorsra fogunk jutni, hiszen a mi társadalmunk ellenállóképessége is hozzájuk képest alacsony, elmondjuk, hogy nem ez az ok. Az ok valójában, hogy nagyon kevés tesztet végeznek, a mai napig 6113 mintavétel történt. Ebben a cikkben írtunk róla részletesen, hogy Németország például egy hét leforgása alatt 35 000 tesztet végzett, már egy torokkaparás tünetével rendelkező személyt is automatikusan kivizsgának, és ennek köszönhetően jól kordában tartják a járványt. Németországban 29 000 fertőzöttből, 123-an haltak meg, szemben a többi nagyobb országban, például Franciaországban 19 000 fertőzöttből 860-an, Spanyolországban 35 000-ból, pedig 2311-en.

hirdetes

Több tesztet kellene végezni

Ezt látva jogosan következtethetünk arra, hogy a magas halálozási arány oka az lehet, hogy nem vagyunk tisztában a helyzet komolyságával, a vírus terjedésének valódi okával, mert nem tesztelünk eleget. A kevés teszt miatt, pedig csak a komoly tünetekkel rendelkező fertőzötteket regisztráljuk, az enyhe lefolyású betegeket nem, pedig ők is tovább fertőzhetnek olyan embereket, akik majd súlyos tüneteket fognak produkálni. A megoldás tehát az lenne, ha minden olyan esetet kivizsgálnánk, ahol legalább egy hajszálnyi esély is van a koronavírusra.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kékcsőrű réce

Kékcsőrű réce: nemzeti értékünk, szigorúan védett állat. A kékcsőrű réce vagy... Tovább

Hízott libából előállított termékek

Hungarikum. Magyarországon a hízott lúdárutermelés – kulturális és gasztronómiai... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!