hirdetes

Szeptember 1-től életbe léptek az új szabályok – Karantén, teszt, teendők

Bohács Ádám
Szabályozások a koronavírus miatt

Szigorodnak a szabályok a koronavírus miatt

2020. szeptember 1-jétől ismételten szigorodnak Magyarországon a szabályok, erre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány második hullámának érkezése egész Európában érzékelhető. A magyar emberek egészségére és munkahelyére nagy veszélyt jelent a vírus behurcolása, ezért először a beutazás feltételeit szigorította a magyar kormány. A külföldről hazatérő magyar állampolgárok fő szabály szerint 14 napos hatósági házi karanténra számíthatnak, ez alól csak két darab beutazást követően Magyarországon készült negatív PCR-teszt esetén kaphatnak felmentést. 

Koronavírus miatt bevezetett szabályok – Határon való belépés

Külföldről érkező magyar állampolgár, valamint a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja személyforgalomban Magyarországra történő belépése során egészségügyi vizsgálaton eshet át, melynek tűrésére köteles. 

hirdetes

Koronavírus miatt bevezetett szabályok – Hatósági karantén

Abban az esetben, ha a határátlépéskor végzett egészségügyi vizsgálat a magyar állampolgár esetében fertőzés gyanúját állapítja meg, az illetékes járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy 14 napos hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre – erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap, ezt a piros cédulát köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani és otthonában tartózkodni. A rendőrség a hatósági házi karantén betartását személyesen ellenőrzi.

Koronavírus miatt bevezetett szabályok – Az ingázókra vonatkozó szabályok

A szomszédos országok állampolgárai és a magyar állampolgárok is karanténmentesen jöhetnek be az országba, amennyiben a határtól 30 kilométeren belül laknak és Magyarországon vagy a szomszédos országban is csak a határtól számított 30 kilométeres sávban jogosultak tartózkodni. 

hirdetes

Koronavírus miatt bevezetett szabályok – Karantén alóli felmentés

Kérelemre, önköltségen, a belépést követően öt napon belül legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal elvégzett negatív PCR-teszt megléte esetén felmentést kaphat az érintett a házi karantén alól. Ez azt is jelenti, hogy a PCR-teszt nem kötelező, csak abban az esetben kell elvégeztetni, ha az illető szeretne felmentést kapni a karantén alól. További részletek és naprakész tájékoztatást a koronavirus.gov.hu oldalon olvashattok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sástó

Sástó: A Sástó Magyarország legmagasabban fekvő tava a Mátrában. Kiváló csónakázó- és... Tovább

A pálinka

A pálinka Hungarikum. Messze földön híres a magyar pálinka. Azt az italt nevezzük így, mely... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!