hirdetes

Mit ér a kötelező 1,5 méteres távolság, ha a koronavírus 8 méterre fertőz?

VN

Több országban is szigorú szabályokat vezettek be a koronavírus járványra való tekintettel. Hazánkban is kijárási korlátozás van érvényben, ami magában foglalja azt is, hogy közösségi területeken, így például a boltokban is tartani kell 1,5 méter távolságot egymástól. Mindeközben a nemrégiben napvilágot látott bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) tanulmánya szerint a vírus akár 8 méterre is elterjedhet. Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor mégis mi értelme van ennek a 1,5-2 méter távolságnak?

Mennyi az ideális távolság koronavírus idején?

A Mit tanulmánya szerint 8 méterre is fertőzhet a koronavírus

Bár az eddigi járványok tanulmányozása alapján, mint az 1918-as spanyolnátha vagy a 2014-ben megjelent Ebola, arra lehetett következtetni, hogy a koronavírus terjedésének megállításához is elegendő a másfél méteres távolságtartás, a MIT kutatásából az derül ki, hogy a koronavírus egy köhögés, vagy tüsszentés következtével akár 8 méter távolságot is repülhet a levegőben.  A kutatást végző Lydia Bourouiba szerint tehát a gyakorlatban bevetett mérvadó másfél, helyenként két méter távolság tartása nem feltétlenül lehet elegendő, ezért arra kéri a WHO-t, hogy bírálja felül az erre vonatkozó ajánlását.

Akkor tényleg nem ér semmit az 1,5 métert távolság?

Azt semmiképpen se szabad kijelenteni, hogy ez a másfél méteres távolságtartás nem ér semmit. Ha jobban megvizsgáljuk a vírus terjedését, akkor láthatjuk, hogy bár nem nyújt teljes védelme, mégis ez a távolság is csökkenti a terjedés esélyét. Egyes kutatók szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy milyen messze jut el maga a kórokozó, hanem az, hogy hol van az a távolság, ahol már nem jelent veszélyt. A valódi veszélyt ugyanis a cseppek jelentik, minél nagyobb egy ilyen úgynevezett csepp, annál nagyobb annak az esélye is, hogy a benne lévő kórokozó megfertőz valakit. Az ilyen nagyobb cseppek azonban a gravitáció következtében két méteren belül, vagy még hamarabb lehullanak, tehát igen is van értelme tartani az előírás szerinti távolságot. Persze, ha van rá mód, akkor nagyobb távolságot is tarthatsz, de a minimumot semmiképpen se szegd meg!

hirdetes
hirdetes

Akkor most milyen távolságot kell tartani?

A kutatók véleménye sok mindenben nem egyezik a koronavírus kapcsán, jelenleg azonban a WHO álláspontja a mérvadó, azaz a két méteres távolság tartása nagyban csökkenti a fertőződés esélyét. De a megfelelő távolság betartása mellett érdemes odafigyelni az egyéb higiéniai előírásokra is, mint a megfelelő kézmosás, és a mindennapos használati tárgyak alapos fertőtlenítése. Bár továbbra is az a javaslat van érvénybe, hogy maszkot egészséges emberek ne hordjanak, egy kutatás alapján a maszk viselése is drasztikusan lassítja a járvány terjedését. Tartsd be az előírásokat, és akárhányszor teheted maradj otthon!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Uránia Nemzeti Filmszínház

Uránia Nemzeti Filmszínház: Az Uránia Nemzeti Filmszínház egy mozi Budapest VIII.... Tovább

Tagore sétány

Tagore sétány: Balatonfüred leghíresebb része, évente sok százezer turista látogatja meg.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!