hirdetes

Nők a nevek mögött - Ki is volt Krisztina, akiről még egy körutat is elneveztek?

ZH

Budapest teli van olyan nevekkel, amelyek mögött érdekes történetek és sorsok rejtőznek. Fedezzük fel, kicsit közelebbről, ki is volt Krisztina, akiről még egy körutat is elneveztek!

Kiről nevezték el a Krisztina körutat?

Kiről nevezték el a Krisztina körutat?

Az elnevezésekről és városrészeken hordozott nevek mögött gyakran rejtőzik érdekes történelem és személyes sorsok gazdag hálózata. A Krisztina körút és Krisztinaváros esetében sem másképp van, hiszen a nevek hátterében Mária Krisztina főhercegnő élete és érdekes szerelmi története áll. A körút és a városrész nevének eredetéhez vezető úton néhány érdekes fordulattal találkozhatunk.

Ki volt Mária Krisztina?

Mária Krisztina főhercegnő élete különleges módon fonódik össze Buda városával és az elnevezett területekkel. A főhercegnő a Habsburg császári ház tagja volt, és számos érdekes fordulattal teli élethelyzettel találkozhatunk, ha a nevéhez kapcsolódó városrészek történetét vizsgáljuk.
Maria Christina Johanna Josepha Antonia főhercegnő épp édesanyja születésnapján, 1742. május 13-án született – talán ez is közrejátszott benne, hogy Mária Terézia kedvenceként szerette és mindenben kényeztette ötödik gyermekét.

hirdetes

Mária KRisztina, akiről a körutat nevezték el

Mária Krisztina főhercegnő, aki Mária Terézia császárnő és Lotaringiai Ferenc István főherceg lánya volt, életének különböző szakaszaiban számos figyelemre méltó eseményt és személyes történetet élt meg. Az édesanyja kényeztette és kivételezett kedvenceként nevelte, ami nem mindig aratott osztatlan sikert a testvérei körében.

hirdetes

Érdekes módon, noha a Habsburg főhercegnők életében a ranghoz méltó házasságok voltak a megszokottak, Mária Krisztina számára nem találtak megfelelő férfit kis korában. A pletykák szerint közeli kapcsolatot ápolt testvére, József főherceg feleségével, Mária Izabella Bourbon-pármai hercegnővel, és ennek a viszonynak komoly következményei voltak az udvarban. Később pedig Krisztina Ludwig Eugen Johann württembergi hercegbe szerelmesedett, de a család nem engedélyezte a házasságukat.

Végül Albert Kázmér szász herceg lett a férje, akitől boldogan élt 15 évig. Bár a házasságukban nem született gyermekeknek, boldog életet éltek, és az örökösödés kérdése is megoldódott azáltal, hogy adoptáltak egy fiút, aki hatalmas vagyont és birtokokat örökölt tőlük.

Krisztina és Albert Kázmér útja Brüsszelbe vezetett, majd visszatértek Bécsbe, ahol kibővítették a híres Albertina-palotát, és műkincseiket is ide menekítették a forradalom miatt. Krisztina főhercegnő 1798-ban halt meg, és emlékét egy gyönyörű síremlék örökíti meg Bécsben.

 


Miért neveztek el róla ennyi mindent?

A hercegi párt Magyarországon is nagy tisztelet övezte, nem véletlen, hogy már a főhercegnő életében, 1772-ben is és még ma is az ő nevét viseli Krisztinaváros. Az elnevezések segítenek megőrizni a múlt emlékét és tisztelegni azok előtt, akiknek az élete és sorsa szorosan összefonódott ezzel a várossal és annak történelmével.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1990-es választások

 A  rendszerváltás utáni első országgyűlési választás volt... Tovább

Rendszerváltás

Rendszerváltás: A rendszerváltás Magyarországon szűkebb értelemben véve azon korszakot... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!