hirdetes

Retró édességek – ismerd meg a medvecukrot és a krumplicukrot

TK

Talán a két legmegosztóbb retró édességről beszélhetünk – az emberek vagy nagyon szeretik őket, vagy szinte ki nem állhatják akár a medvecukorról, akár a krumplicukorról legyen szó. Mostani cikkünkből ismerkedj meg velük Te is kicsit közelebbről.

Medvecukor

Mindenki szereti az édességeket, és ki ne ismerni a már retrónak számító medvecukrot és társát, a krumplicukrot. Ők talán a legmegosztóbb édességek egyikei, van, aki imádja őket, s van, aki teljes szívből gyűlöli mindkettőt.


Medvecukor a világban


A medvecukor vagy bocskorszíj cukorka fekete mivoltával egy olyan édesség, amit az édesgyökér kivonatából készítenek. Ma már rengeteg színbeli és ízbeli változata ismert, attól függően, milyen adalékanyagokat tartalmaz.


Már nagyszüleink idejében is megosztotta az embereket – szakított a megszokott édességek kivitelezési módjával, eltávolodott a színes-illatos cukorkák tradíciójától, ami kisebb mértékben kontrasztosra sikeredett. Gumiszerű állagával első ránézésre inkább tűnik valamilyen ragasztónak, mintsem gyermekeknek szánt finomságnak. Mégis, maradandó élményt okozott mindenkinek, ugyanis jellegzetes ánizsos ízvilágára még ma is emlékszünk. Elsősorban azok rajongtak érte, akik nem az édes cukorkákhoz, tejkaramellákhoz voltak hozzászokva – éppen ezért a felnőttek egy rétege is imádta.

hirdetes


Intenzív ízét az ammónium-kloridnak köszönheti, így aki még eddig nem találkozott hasonló édességgel, az könnyen meglepődhet. Érdekessége, hogy északon minden évben díjat kap a legfinomabban elkészített medvecukor – a finnek kedvence példának okáért ennek a fekete cukorkának az egyik sós változata.

hirdetes


Hogyan is készítik el?


A medvecukor gyártását azzal kezdik, hogy minden összetevőjét vízben feloldják, majd 135 °C-ra melegítik – ezután egy tartályba öntik, majd keményítővel keverik össze. Miután a massza már megfelelően megkeményedett, a tartályának oldalán lévő nyílás segítségével kipréselik, majd a jellegzetes formájára vágják. Ezután méhviasszal permetezik le, így elérve fénylő hatását.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti Múzeum

Nemzeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely... Tovább

Máriapócsi templom

Máriapócsi templom: Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!