hirdetes

Retró édességek – ismerd meg a medvecukrot és a krumplicukrot

TK
Medvecukor

Egyik legrégebbi édességünk, a krumplicukor


A krumplicukor egyike legrégebbi édességeinknek. Törtfehér színnel és édeskés ízzel rendelkezik – biztosan mindenkiben idéz fel szép emlékeket.


Jellegzetessége, hogy kemény édességnek számít, ami ugyanakkor omlóssá válik, ahogy ráharapunk egy-egy falatkájára. Édessége egyáltalán nem émelyítő, mégis könnyedén képes eltelíteni a gyermeki lelkeket. Népszerűsége abban is rejlik, hogy a legolcsóbb cukorkák közé tartozott, éppen ezért pedig rendkívül egyszerűen hozzá lehetett jutni.


Készítsd el őket akár otthonodban


Amennyiben kihívást keresnél, és szeretnél nosztalgiázni, ezen érdességek elkészítése otthonodban is lehetséges, bár nem a legegyszerűbb módon – nézzük, hogyan!


A medvecukor elkészítésével kapcsolatban csupán az alapanyagok beszerzésével ütközhetünk nehézségekbe. Az alapját az édesgyökér adja, amit szárított formában tudsz megvásárolni egy-két patikában, bioboltban, esetleg ritkább esetben fűszerpolcokon. Általában ezen kívül glükózszirupot szoktak hozzá használni, de ezt kiválthatod akár méz és egy kevés víz keverékével.

hirdetes


Elkészítéséhez szükséged lesz 2 evőkanál édesgyökérre, 20 dkg cukorra, 15 dkg glükózszirupra, 3 szem csillagánizsra, 2 evőkanál keményítőre, 2 nagyobb csomag zselatinra, valamint olajra a forma kikenézéhez. Opcionálisan adhatsz még hozzá 3 db széntablettát.


hirdetes
Először tedd az édesgyökeret és a csillagánizst egy teaformába, majd dobd bele 2 dl forró vízbe – 5 percig hagyd lefedve, majd vedd ki a fűszereket, várd meg, még megkeményedik a folyadék. Válassz egy másik lábast, majd keverd bele a cukrot, glükózszirupot, 1,5 deci ízesített vizet, majd kezd el közepes lángon őket forralni. A maradék fél deciben old fel a keményítőt, illetve opcionálisan a széntablettákat, fél deci hideg vízben pedig a zselatinport. Amikor a cukros keverék már buborékokat vet, add hozzá a keményítős vizet, hűtsd langyosra, majd azután keverd bele a zselatint – egy nagyobb tálcát kenj ki olajjal, terítsd szét rajta a masszát, hagyd, hogy megdermedjen, majd vágd fel.


A krumplicukor esetében már szükségünk lesz némi kémiai tudásra – ezért is nehezebb előállítása házilag. Az alapanyaga a burgonyakeményítő, melyet először majd le kell bontani – hígított savval, magas nyomás alatt felfőzni – magát az oldatot kell lepárolni, majd lehűlése után kapjuk meg a már kikristályosodott terméket. Ezt formázzák majd tetszés szerint.

Te szereted a krumplicukrot és a medvecukrot?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Csodaszarvas

A Csodaszarvas: Az egyik leghíresebb magyar mese-legenda. Az Anjou-házból származó... Tovább

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Retró
X
Kövess minket facebookon!