hirdetes

5 gyakori tévhit a kullancscsípésével és kiszedésével kapcsolatban

ZH
Frissítve: 2024.04.21
Frissítette: ZH

Itt a vakáció és a gyerekek legtöbbje már alig várja a nyári tábort és egyre több időt töltünk végre a természetben is. Azonban nem csak mi szeretjük ezt az időszakot, de a kullancsok is, és kimondhatjuk, hogy ezekben a hetekben a legaktívabbak a vérszívók. A kullancscsípősről és a kullancs eltávolításáról, azonban sokszor tévhitben élünk, így nem megfelelően kezeljük a problémát, most azonban összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb hibát, amelyek ismeretével hatékonyabb lesz a védekezés a kullancsok ellen. Hol találkozhatunk kullanccsal, mit kell tenni, illetve mit ne tegyünk? Cikkünkből most kiderül!

kullancscsípés

5 gyakori tévhit a kullancsokról


Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy mindenféle témában elég sokat tudunk a védekezésről, aztán egyszer csak kiderül, hogy tévesek voltak az elképzeléseink és már meg is történt a baj. Ahhoz, hogy hatékonyabban tudj védekezni a kullancsok ellen, mindenképp le kell számolnod ezekkel a tévhitekkel!

1.    A kullancs ugrik

A kullancsok jellemzően egyméteres magasságig találhatóak meg az erdőkben és a dús aljnövényzetben, kertekben, nem fognak a fákról rád pottyanni vagy ugrani. Leginkább a magas páratartalmú környezetet kedvelik és innen kapaszkodnak rá a bőrfelületre. Védelem érdekében tehát, h ilyen helyen járunk, akkor sokat tehetünk, kirándulás esetén viseljünk inkább hosszú szárú zoknit, vagy hosszú nadrágot, a legjobb ha a nadrág be van tűrve a zokniba, ezzel teljesen megakadályozzuk, hogy a kullancsok a bőrünkre mászhassanak. A világosabb színeket könnyebben észre lehet venni a vérszívókat, így érdemes ezeket választani öltözködéskor.

2.    A városban nincsenek kullancsok

Az egyik leggyakoribb a tévhit, hogy azt hisszük, ea nagy városokban nem találkozhatunk kullancsokkal. Igaz, hogy sokkal gyakrabban fordulnak elő az erdőben vagy a nyári táborok helyszínein, ám a városi környezetben is találkozhatunk kullanccsal egy-egy kertesháznál. A városi parkokban és füvesített területeken is óvatosnak kell lenni, ezért fontos, hogy ne csak a kirándulások alkalmával gondoljunk a kullancs elleni védelemre.

hirdetes

3.    Csak vegyszerekkel lehet védekezni

Sokan azt hiszik, hogy csak különböző vegyi anyagokkal lehet védekezni a kullancsok ellen, azonban ez nem így van. A veszélyes vegyi anyagok nem csak a környezetünket terhelik meg, de könnyen a kisgyerekek kezére és szájába is kerülhet, valamint a kiskedvenceink szervezetébe is bekerülhet. Ezért tehát fontos hangsúlyozni, hogy ma már környezetbarát módszerekkel is megtehetjük a megfelelő lépéseket a védekezésben, amikkel nem kell kompromisszumot kötnünk a megbízhatóságban és a hatékonyságban. Léteznek már ultrahanggal működő kullancsriasztó eszközök, amik környezetbarát módszerrel védekeznek mind az emberek, mind a kisállatok esetében és ráadásul már léteznek teljesen lebomló, környezetbarát anyagból készült eszközök is.

hirdetes

4.    Meg fogsz halni a csípéstől

Az ugyan igaz, hogy a kullancsok számos veszélyes betegséget terjesztenek, és könnyed elkaphatjuk így a vírusos agyvelőgyulladást vagy a Lyme-kórt, attól, hogy még megcsípett egy kullancs nem leszünk betegek, vagy nem biztos, hogy megfertőződtünk. Itt inkább az idő számít, ugyanis a vérszívás során a nyálukkal juttatják be a szervezetünkbe a különböző vírusokat és baktériumokat, így minél előbb távolítjuk el a kullancsot, annál kisebb az esélye a fertőzésnek. Tehát mielőbb ki kell venni a vérszívót, és nem egyből orvoshoz szaladni, azonban a csípést követően figyelni kell a területet, ahol megcsípett minket.

5.    Ki kell tekerni a bőrből

Nagyszüleink számos jó tanáccsal láttak el minket az életben, viszont ez nem az! Régebben esküdtek rá, hogy a kullancsokat krémmel, olajjal vagy ecettel kell bekenni, azonban ez csak megnöveli a fertőzés kockázatát. A kullancsot egy határozott mozdulattal, csipesszel kell kihúzni, felesleges tekergetni, de kenegetni és piszkálni főleg nem szabad!

Hoztunk nektek egy videót arról, hogyan lehet helyesen eltávolítani a kullancsot a bőrből!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Korond

Korond: Népszerű idegenforgalmi helyszín Erdélyben. Aki szeret emléktárgyakat gyűjtögetni... Tovább

Művészetek Palotája

 A Müpa Budapest legfiatalabb, a 21. század eleji igényeknek megfelelő, többfunkciós... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország
X
Kövess minket facebookon!