hirdetes

Támadnak a kullancslegyek hazánkban is – Figyelj jobban kiskedvenceidre!

ZH

A kullancslegyek fokozódó jelenlétét és veszélyét tapasztalhatjuk hazánkban, noha ez a probléma korántsem új keletű. A tudósok szerint azonban évről-évre nő a kullancslegyek száma, és a közösségi médiában is egyre több észlelésről számolnak be a magyar területről.

kullancslegyek

Egyre több kullancslégy terjed Magyarországon


Korábban az erdők, legelők és istállók voltak a kedvelt tartózkodási helyeik, de a beszámolók szerint már a városok fás és füves területein is előfordulhat velük találkozás.


 

A kullancslegyek, bár nevük alapján hasonlítanak a kullancsokhoz, valójában rovarok, nem pedig pókszabásúak. Mindazonáltal közös bennük, hogy mindkét faj vérszívó életmódot folytat, és élősködők.


Mit kell tudni a kullancslegyekről?

A kullancslegyek életciklusa rendkívül érdekes és egyedülálló. A lárvák az anya testében fejlődnek, majd a születésüket követően rögtön bábozódni kezdenek. Miután kikelnek, azonnal egy gazdaállatot keresnek, aminek a szőrén vagy tollazatán könnyedén megkapaszkodnak, miközben vért szívnak. Méretük 2-9 mm között változhat, és testüket vastag kitinpáncél borítja.

hirdetes

Számos kullancslégy faj létezik, és a repülő képességgel rendelkező fajok szinte hangtalanul közelítenek meg az áldozataikhoz. Barnás színük miatt ráadásul nagyon nehezen észlelhetők.

hirdetes
A kullancslegyek nem válogatnak, és mindenkinél szívesen végeznek vérszívó tevékenységet, beleértve a vadon élő és háztáji emlősöket, valamint a turistákat is. Sajnos a kutyákat sem kímélik, és erős kitinvázuk miatt szinte lehetetlen elpusztítani őket. Az ajánlások szerint papírzsebkendővel vagy kézzel érdemes próbálkozni, hogy eltávolítsd őket, azonban ez sem mindig eredményes.


A kullancslegyek veszélyesebbek a sima kullancsnál?

A kullancslegyek csípése után hosszú ideig megmaradó, duzzadt és erősen viszkető helyeket hagynak maguk után.

Az eddig tapasztalatok alapján a kullancslegyekre hatástalanok a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerek. Úgy tűnik, hogy elsősorban a szőrösebb testfelületeket és a hajat célozzák meg, hogy könnyen megkapaszkodhassanak. Az egyetlen hatékony védekezésnek a teljesen zárt ruházat bizonyul ellenük, de még ebben az esetben is érdemes óvatosnak lenni, mert megpróbálhatnak átjutni.

Mivel elsősorban állatokon élősködnek, kórokozókat és baktériumokat is terjeszthetnek. A kutyák esetében az általuk terjeszthető betegségekről jelenleg csak kevés szakirodalmi információ áll rendelkezésre, így kiemelten fontos figyelni, ha kullancslegyet észlelsz a közelben. Az egészségünk és kedvenceink védelme érdekében különös figyelmet kell szentelnünk ennek a problémának, és gondoskodnunk kell a megelőzésről és védelemről.
 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dobos torta

Dobos torta:Egyértelműen a leghíresebb magyar desszert. Története 1885-ben kezdődött, amikor... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: A gulyás az egyik leghíresebb magyar ételnek számít, melyet külföldön teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Belföld Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyarország