hirdetes

10 különleges európai vízesés, amiket látnod kell egyszer (vagy még idén)

VN
Európa 10 legszebb vízesése

Különleges európai vízesés: Skógafoss – Izland

Izlandtól nehéz elszakadni, ha az európai vízesésekről beszélünk. Ez a méretes, az eddig felsoroltaknál szélesebb vízesés egy méltóságteljes vízzuhatag, aminek lábát akár gyalogszerrel is meg lehet közelíteni.

Akik nem riadnak meg egy kis emelkedőtől, azok persze a tetejéig is felsétálhatnak egy közeli útvonalon keresztül, ahonnan bámulatos panoráma nyílik Izland csodálatos látképére. A Skógafoss valójában egy több, mint 20 vízesésből álló „sorozat” egyik tagja, amelyek mind a Skógar-folyót ékesítik.

Különleges európai vízesés: Langfossen – Vestland, Norvégia

A Langfossen azon norvégiai vízesések egyike, aminek a folyásába nem avatkoztak bele mesterségesen – egy döntés, amiért azóta bizonyára rengeteg turista volt már hálás a lélegzetelállító látvány miatt. A vastag vízzuhatag 612 magasból zúdul alá az Åkrafjorden-fjordba.
Bármilyen távolságból, vagy szögből is tekint rá az ember a Langfossen egy tiszteletre méltó vízesés, ami méltán kiérdemelte helyét ezen a listán.

hirdetes

Különleges európai vízesés: Plitvicei-tavak – Horvátország

A Plitvicei-tavakról bizonyára mindenki halott már, azonban ez a természeti képződmény egyszerűen nem maradhat le egyetlen európai vízeséseket felsoroló listáról sem. A különböző magasságokban elhelyezkedő tavakat kisebb-nagyobb vízesések kötik össze egymással. Nehéz lenne megszámolni, hogy összesen hány vízzuhatagból áll az egész képződmény, és igazából csak a levegőből lehet átlátni, hogy milyen elképesztő is valójában.

Az tavak tele vannak élettel, és tiszta vizüknek köszönhetően az ide látogatók meg is csodálhatják a bennük úszkáló halakat, illetve az elmerült fákat is.

Különleges európai vízesés: Dettifoss – Izland

Az izlandi Dettifoss vízesés közelében állva az ember érezheti, ahogy remeg a talaj a talpa alatt. Nem kell azonban félni, nem földrengésről van szó, legalább is nem olyanról, ami bármilyen veszélyt jelentene. A Dettifoss a Jökulsárgljúfur nevet viselő kanyon területén található, és mindössze 44 méteres magassága ellenére tekintélyparancsoló erővel bír.

hirdetes

A vízesés a Jökulsá á Fjöllum folyón helyezkedik el, amely a vidék vulkanikus jellegéből adódóan a történelem során több komoly áradást is átélt már.

Különleges európai vízesés: Gullfoss – Izland

A Gullfoss nem a legmagasabb az itt felsorolt képződmények közül, egyedisége miatt azonban mégis megérdemli a legjobb európai vízesések listáján. Különleges jellegét az adja, hogy két egymást követő vízesésből áll, amelyek ellentétes irányban állnak egymással: az első jobbra, a másik pedig balra.

Ha mindez nem lenne elég, Gullfoss az izlandi felföldek szélén helyezkedik el, így a kilátás szemet gyönyörködtetően kietlen, a horizontot pedig a jeges gleccserek teszik még érdekesebbé. Mindezek ellenére meglepően egyszerre megközelíthető, és garantáltan megéri megejteni izlandi látogatásod során.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Zenthe Ferenc

Zenthe Ferenc: Zenthe Ferenc Rameshofer Ferenc néven született. A Nemzet Színésze címmel... Tovább

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan valóban örök befektetés. A kilátás, amelyben a lakás... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Külföld Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!