hirdetes

Legendák nyomában - Miért nincs nyelvük a Lánchíd oroszlánjainak?

Sz.F.
Frissítve: 2024.06.12
Frissítette: SzT

Létezik egy legenda, mely szerint a Lánchíd pilléreinél látható kőoroszlánokat faragó szobrász a Dunába vetette magát szégyenében, mikor kiderült, hogy elfelejtett nyelvet készíteni az oroszlánoknak! De hogy mi igaz ebből a történetből? Most minden kiderül!  

Legendák nyomában - Miért nincs nyelvük a Lánchíd oroszlánjainak?

A nyelv nélküli oroszlánok legendája

A Széchenyi Istvánról elnevezett Lánchidat William Tierney Clark angol mérnök építette 1839 és 1849 között. A hidat a szabadságharc után, 1850-ben adták át ünnepélyesen a közforgalom számára. Ekkor kerültek helyükre a híd sarokpillérei, a négy hatalmas kőoroszlán. A legenda szerint az ünnepség után egy suszterinas felkiáltott: "Nem érnek ezek az oroszlánok semmit, hiszen nincs nyelvük!"

Erre a felkiáltásra aztán mindenki odanézett, így az emberek láthatták, hogy igaz, amit az inas mondott: az oroszlánoknak valóban nincs nyelvük, mert a szobrász elfelejtette kifaragni! A tömeg ezután gúnyosan nevetni kezdett a szobrászon, aki annyira elszégyellte magát, hogy azonnal beugrott a Dunába a Lánchídról, ezzel aztán ő vált a "hídavatóvá", ő volt az első öngyilkos. 

Ez persze csak egy városi legenda, hiszen a kőoroszlánokat faragó Marschalkó János a Lánchíd felavatása után még sokáig élt, 58 éves korában hunyt el, 1877-ben. A szobrászművész élete végéig jókat nevetett a pesti legendán, és csak ennyit fűzött a dologhoz: "Nem vagyok én hentes, hogy a füstre való nagy nyelveket lógassam ki a barmok szájából...". A lőcsei születésű szobrász művei közé tartozik még egyébként a négy oroszlánon kívül a Magyar Tudományos Akadémia, a pesti Vigadó, a Rudas fürdő és még több fővárosi, illetve vidéki középület szobordíszeinek nagy része.

hirdetes

A legendából annyi igaz, hogy tényleg gúnyolták Marschalkót a hiányosság miatt, aki ezt megelégelte és fogadást kötött azokkal a barátaival, akik folyamatosan csipkedték a szobrok végett. 500 forintról szólt a fogadás, ami akkoriban óriási vagyonnak számított, Marschalkó be akarta bizonyítani, hogy az oroszlánoknak ilyen szájtartásban nem kell nyelvet faragni. Elmentek az éppen a közelben letelepedett cirkuszba, ahol bebizonyosodott, hogy a szobrásznak van igaza, az állat nyelve nem látszik ilyen szájtartásban. Marschalkó a fogadással megnyert összeg egészét jótékonyságra ajánlotta fel. 

A legenda eredete

A történet Ausztriából ered, itt történt ugyanis, hogy egy kis faluban hatalmas emléket állítottak az 1813. augusztus 30-án zajlott ütközetnek, melyben Napóleon hadserege és az egyesült osztrák, porosz és orosz haderők csaptak össze, utóbbiak győzelmével. Az emlékoszlopot Peter von Nobile osztrák szobrász készítette. Az 1837-ben leleplezett emlékmű talapzatán lévő négy oroszlánt azonban egyből kifogásolni kezdték a kritikusok, mivel az állatok járása egészen természetellenes, egyszerre rakják előre a két jobb lábukat (az elsőt és a hátsót), aminek az eredménye az lenne a valóságban, hogy az állatok fél oldalra dőlnének.

hirdetes

Egy gyermek másik hibát is felfedezett, mégpedig azt, hogy az oroszlánoknak hiányzik a nyelvük! A történet szerint Peter von Nobile annyira elkeseredett a hibák miatt, hogy bánatában öngyilkos lett. Természetesen a valóságban ez nem így történt, a szobrász az emlékmű átadása után még hosszú évekig élt és alkotott, de most már tudjuk, hogy innen származik a Lánchíd kőoroszlánjainak legendája!

További érdekességek a Lánchídról a következő oldalon! 

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Római strandfürdő

Római strandfürdő: Rómaifürdő Budapest egyik városrésze a III. kerületben. A városrész... Tovább

1998-as választások

Ahogyan az 1994-es választások az 1990-ben számszerűen alig jelentős baloldali erők számára... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság