Legendák nyomában - Miért nincs nyelvük a Lánchíd oroszlánjainak?

Legendák nyomában - Miért nincs nyelvük a Lánchíd oroszlánjainak?

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Legendák nyomában - Miért nincs nyelvük a Lánchíd oroszlánjainak?

További érdekességek a Lánchídról

Az idők során lábra kapott egy legenda, hogy a kivitelezésért felelős Clark Ádám a nagyközönség előtt kijelentette, hogy ha valaki hibát talál a hídon, akkor ő beleveti magát a Dunába. A szóbeszéd szerint, hosszas keresgélés után akkor fedezték fel, hogy az oroszlánoknak nincsenek nyelveik. Erre a skót betartotta az ígéretét és beleugrott a folyóba, melyben végül a halálát is lelte. 

 

Ez a dolog természetesen több sebből is vérzik. Az első az, hogy Clark nem volt itt a híd átadásán, mivel már jóval előtte elszámolási vitába keveredett a többiekkel. Másodszor: a híd átadása után 16 évvel halt meg, 55 éves korában. Harmadszor: az átadáskor még nem is voltak ott az oroszlánok. Azok csak 3 évvel később kerültek a helyükre. 

hirdetes

 

Az egész legendáról pedig a következőt lehet tudni: megvizsgáltatták zoológusokkal a kérdéstm mire ők megállapították, hogy ezeknek az állatoknak ilyen helyzetben, tehát nyugalmi állapotban nem is látható a nyelvük, mivel azok teljesen hátra vannak csúszva. Ilyen formán nem kellett őket ábrázolni az elkészültekkor.

hirdetes

 

A II. világháború után csak a pillérek maradtak meg, mert a visszavonuló német hadsereg felrobbantotta az úttestet. Az újjáépítés során azokat kibővítették. Így tették lehetővé, hogy két busz egyszerre elférjen a hídon. Az újbóli munkálatok során nagyon figyeltek rá, hogy  a korlátok és az út is megfelelő burkolatot kapjanak, mivel ezek anno fából (!) voltak. 

 

Ezért sem lehetett a hídon akkoriban dohányozni és gyorsan haladni. Fokozott volt a tűzveszély, melyre egy sor tábla is figyelmeztette az embereket. Az már nem is titok, hogy a híd nagyon rossz állapotban van, hiszen jóval több, mint 25 éve újították fel utoljára. A következő ilyen jellegű építkezésre már nincs ennyi idő.

                                                                            

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság

Szótár

Nagyboldogasszony napja

Nagyboldogasszony napja: Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele a katolikus... Tovább

Antall József

Antall József: Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után.... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes