hirdetes

Végleg vége az OKJ-képzéseknek – Ezek a legjobban fizető szakmák

ZH

Az OKJ-s képzési rendszer a döntéshozók szerint elavult, és olyan szakembereket teremtett a munkaerőpiacra, akik nem tudtak elhelyezkedni, így megreformálták a képzési rendszert. Mutatjuk mi van most OKJ helyett, milyen szakmák maradtak és hogy mit érdemes kitanulni a magas fizetés reményében.

Ezek a szakmák fizetnek a legjobban

Megújult felnőttképzési rendszer


2020. szeptember 1-jétől indíthatóak a megújult felnőttképzési rendszerben képzések, de ezzel párhuzamosan 2022.december 31-ig folytathatóak azok az OKJ-s képzések is, amik már korábban elkezdődtek. Ez a képzési rendszer sok olyan embert képzett ki, akik végül nem tudtak elhelyezkedni a munkaerő piacon, hiszen elavult szakmákat tanultak, amik által nem volt igazán szükség a megszerzett tudásukra. Ennek okán radikálisan lecsökkentették az államilag elvégezhető szakképzések számát.

Ennyien vesznek részt felnőttképzésben


Bár az elmúlt időszakban egyre többen vették részt valamilyen felnőttoktatási képzésben, de a nemzetközi átlaggal összehasonlítva még így is alulmaradtunk a többi országhoz képest. A balti államokban átlagosan a felnőttek 30 %-a vesz részt valamilyen szakképesítésben, addig Magyarországon ez a szám mindössze 6-7 %, ami az EU-s átlagot tekintve is sokkal alacsonyabb hiszen az is meghaladja a tíz százalékot. Az elemzők úgy gondolják, hogy annak érdekében, hogy ez a szám növekedjen, csökkennie kell a betöltetlen álláshelyek számának.

hirdetes
hirdetes

Iskolarendszerű oktatás


2021-től a szakmai képzések megújult rendszerében, azaz a Szakmajegyzékben szereplő szakmák felváltották az Országos Képzési Jegyzék rendszerét, és további szakképesítéseket is meg lehet majd szerezni egyes szakképző intézményekben vagy felnőttképzőkben. Továbbra is államilag elismert tanúsítványt szerezhetünk egy képzés elvégzése során, de sokkal szakmaibb és gyakorlatiasabb lesz egy-egy képzés. Az alapszakmákat pedig iskolarendszerű szakmai oktatásban lehet elsajátítani. Ebben az az esetben maradt az a szabály, hogy az első két szakképesítés megszerzése ingyenes, amennyiben nappali tagozaton végezzük el, és nem tanfolyami képzésre jelentkeztünk, ugyanis ezekben az esetekben önköltség merülhet fel.

A következő oldalon megtudhatod milyen szakmákkal lehet jól keresni manapság, és hogy melyik lehet érdemes elvégezni!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Történelmi Múzeum

Budapesti Történelmi Múzeum: A Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb... Tovább

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország