hirdetes

A valaha volt legszebb adventi kalendárium – ezt neked is látnod kell

VN

Talán még épp időben szólok, hiszen a legtöbben most vannak a legnagyobb advent előkészületi lázban, hogy találtam egy szó szerint mesés adventi kalendáriumot, amit érdemes lesz neked is beszerezned!

Legszebb adventi kalendárium 2023

Mesés adventi kalendárium gyerekeknek

Gyerekként imádtam a karácsony előtti napokat, az adventi időszakot. Élénken élnek bennem azok a percek, amiket a nővéremmel az ablak előtt állva azzal töltöttünk, hogy megszámoltuk, mennyi csoki van még az adventi kalendáriumunkban, mennyi ablakot kell még kinyitnunk karácsonyig. Most még egy ennél is jobb adventi kalendáriumra bukkantam a Libri könyvesboltban. Nem reklám, csupán gondoltam másnak is jól jöhet egy meséket tartalmazó adventi kalendárium, ami semmihez nem fogható élményt adhat gyerkőcöknek, és a nekik meséket megelevenítőknek (olvasóknak), is az ünnepek előtti napokban. A 24 mesét tartalmazó kalendáriumról online itt találtok információkat. A továbbiakban kicsit a meseolvasás fontosságáról, a gyermekekre gyakorolt pozitív hatásokról szeretnék írni. Oszd meg a cikket, ha szerinted is tv nézés, mobilozás helyett a gyerekeknek mesét kell olvasni!

A meseolvasásnak rengeteg pozitív hatása van

A meseolvasás évszázadok óta az egyik leghagyományosabb és legnépszerűbb módja a gyerekek szórakoztatásának és nevelésének. Azonban a meseolvasásnak nem csupán szórakoztató célja van; számos pozitív hatása is van a gyerekek fejlődésére és jólétére. Ebben a cikkben részletezni fogom, hogyan segíthet a meseolvasás a gyerekek kognitív, érzelmi és szociális fejlődésében.

hirdetes

A meseolvasás jó hatással van a nyelvi készségekre

A meseolvasás hozzájárul a gyerekek nyelvi készségeinek fejlődéséhez. A történetek olvasása vagy hallgatása során a gyerekek gazdagabb szókincset sajátíthatnak el, megismerkednek különböző kifejezésekkel és nyelvtani szerkezetekkel. A gyermek, aki rendszeresen hallgat meséket, valószínűleg könnyebben megtanul olvasni és írni, és hatékonyabban kommunikál a környezetével.

A meseolvasás segít a kognitív fejlődésben

hirdetes

A meseolvasás segíti a gyerekek kognitív fejlődését is. A történetek szövevényes cselekményei, karakterei és helyszínei stimulálják a gyermekek agyát. A történetek megértése és követése fejleszti a logikai gondolkodást, a problémamegoldó készségeket, és segíti a memóriát is. Ezenkívül a meseolvasás hozzájárul a képzelőerő és a kreativitás fejlődéséhez, hiszen a gyerekek elmerülnek egy képzeletbeli világban.

A meseolvasás hatására az érzelmi intelligencia és a szociális készségek is fejlődnek

A meseolvasásnak fontos szerepe van az érzelmi intelligencia kialakításában. A karakterek sorsának követése és az eseményekkel való azonosulás lehetőséget ad a gyerekeknek az érzelmek megértésére és kezelésére. Az érzelmekkel való kapcsolat segít abban, hogy a gyerekek kifejezzék saját érzéseiket, és megértsék mások érzelmeit is.
A történetek általában emberi kapcsolatokról szólnak, és a karakterek közötti konfliktusok és együttműködési lehetőségek bemutatásával segítik a gyerekeket a szociális készségeik fejlesztésében. A meseolvasás elősegítheti az empátiát és a toleranciát, miközben megmutatja, hogyan lehet kezelni a különböző helyzeteket és konfliktusokat.

A meseolvasás a családon belüli köteléket is erősíti

A közös meseolvasás időt teremt a család számára, hogy együtt élvezze a történeteket. Ez nemcsak az együtt töltött időt erősíti, hanem lehetőséget ad a gyerekeknek és a szülőknek is a beszélgetésre és a kölcsönös megértésre. A családi meseolvasás hagyománya kifejezetten összetartó erőt képviselhet. A meseolvasás kiváló lehetőség a gyerekek számára, hogy lelassuljanak az esti rutin részeként. Az esti mesélés nemcsak a nyugalmi állapot elősegítésében segít, de a gyerekek számára biztonságos és meghitt környezetet teremt, elősegítve az alvásra való könnyebb áttérést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Cipők a Duna parton

Cipők a Duna parton:  Csodás emlékmű a Duna pesti szakaszán, melyet évente sok tízezer... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!