hirdetes

Ez Magyarország tíz legszebb városa

B. Á.
Szép magyar városok

Legszebb magyar város – Vác

Vác gyakran elveszik Budapest árnyékában, ezért sajnos kevés hazánkba látogató utazó jut el ide, pedig viszonylag kis mérete ellenére elég látnivaló van itt, hogy felvehesse a versenyt a nagyobb városokkal. Vác központi része a Március 15 tér, ami csupán két utcányira fekszik a Duna partjától, és ahol megannyi történelmi kincset megőriztek az elmúlt korokból. A Habsburgok idejéből fennmaradt színes épületek, a római otthonok és a Fehérek temploma csupán néhány ezek közül.

Legszebb magyar város – Szeged

A nagy magyar puszta déli részén, a magyar-szerb-román határok találkozójától nem messze fekszik Szeged városa. Nincs olyan itt megforduló utazó, aki ne szeretne bele azonnal Magyarország negyedik legnagyobb városába, amit a híres helyi egyetem tesz még élettel telibbé. Az 1879-es árvíz idején még Ferenc József is felfigyelt Szegedre, és számos felújítást rendelt el a városban, amelyek eredményeit a mai napig fellelhetjük a Dóm tér környékén.

Legszebb magyar város – Gödöllő

Ha egy város van, ami képes megállítani a Budapestről vidékre utazókat útjuk során, az Gödöllő. Az itt található kastély – amely egykor Ferenc József otthonaként szolgált – kétségtelenül az osztrák befolyás egyik legékesebb emléke Magyarországon. A városban több helyen is fellelhetők a barokk jellegzetes motívumai, így ha bárkinek lehetősége adatik, az mindenképpen vesszen el egy kicsit Gödöllőn. A tekintélyes méretű Erzsébet parkban kialakított békés zöldövezeten egyszer muszáj végigsétálni. Aki egy kicsit messzebbre merészkedik, annak a közeli Máriabesnyőt ékesítő templom látványában lehet része.

hirdetes

Legszebb magyar város – Szentendre

Budapesttől nem is olyan messze találhatjuk meg Szentendre városát, ahol a kanyargó, kővel kirakott utcákat átjárja a művészet és mesterségek szelleme. Felsorolni is nehéz lenne az összes galériát és kézműves üzletet, amikkel itt találkozhat az ember. A város centrumát köves, árnyékos utcák alkotják, amelyek a Fő térre vezetik el a kalandos kedvű látogatókat. Ha a művészetek kedvelői elfáradnak a kortárs galériák tanulmányozása közben, betérhetnek a közeli kávézók egyikébe megvitatni kedvenc alkotásaikat.

hirdetes

Legszebb magyar város – Visegrád

Magyarország egyik legszebb vidékén, a Dunakanyar mellett fekszik Visegrád. A városhoz egy a páratlan elhelyezkedésű és kialakítású erődítmény (a fellegvár) tartozik, amit IV. Béla állíttatott fel a tatárjárás után, hogy megerősítse a térség védelmét. A későbbiekben az erődítményt tovább bővítették. Az épületkomplexum tele van magyar történelmi értékekkel, a kilátáshoz fogható pedig az egész országban nem található.

Legszebb magyar város – Hollókő

Hollókőt 1987-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé. Fehérre meszelt épületeivel, kőműves remekeivel és az azokat díszítő fonott kosaraival igazi időutazás ellátogatni erre az iparosodás kora előtti hangulatot idéző településre. Kevés ehhez fogható hely található Közép-Európa területén, de ha ez nem lenne elég, a környező hegyekre táruló kilátás mindenkit lenyűgöz majd.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Június

Június: az első nyári hónap, melyet a népi nyelvek az alábbi módon neveztek el: Napisten... Tovább

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!