hirdetes

Utánad is kémkedik a telefonod? Így tudod kideríteni!

ZH
lehallgatják a telefonunkat

Hogyan védekezhetünk a lehallgatás ellen?


Azonban nem csak a Google és az Amazon alkalmazza ezt a módszert, sokkal veszélyesebb appokon is megjelent a lehallgatás, ezek az úgynevezett „rouge appok”, amelyeknek trükkje, hogy megszólalásig hasonlítanak az eredeti appokhoz, de céljuk kifejezetten a kémkedés.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig csak megbízható forrásból telepítsünk alkalmazásokat, a Google Payről és az App Storeból, amik kiszűrik ezeket az alkalmazásokat. Használat előtt tényleg olvassuk el a felhasználási feltételeket, ne csak pipáljunk, és mindig gyanakodjunk, ha az alkalmazás olyan engedélyeket kér a telefontól, amikre egyébként nem is lenne szüksége.

hirdetes

Honnan tudhatjuk, hogy lehallgatnak minket?


Az új iOS 14 már bővült ilyen biztonsági funkciókkal, amiket elsőre talán észre sem vennénk. Egy alkalmazás használata közben a képernyő jobb felső sarkában megjelenik egy kis narancssárga pötty, hogyha az alkalmazás használja a mikrofonunkat, ha pedig zöld pöttyöt látunk, akkor az alkalmazás a kameránkat használja. Ha belépünk a Vezérlőközpontba, akkor ott utána is tudunk járni, hogy mely alkalmazások használták a kamerát illetve a mikrofont, és itt vissza is tudjuk vonni a jogosultságot az alkalmazástól, ha úgy ítéljük meg, hogy erre nincs szüksége az alkalmazásnak. Ezt a beállításokban, az "Adatvédelmen" belül a "Kamera" és a "Mikrofon" menükben tehetjük meg, ahol tételesen fel van sorolva, hogy mely alkalmazásoknak van hozzáférésük a kamerához és a mikrofonhoz.

hirdetes


Android esetében pedig letölthetünk egy iOS új funkcióját utánzó alkalmazást, az Access Dots-ot, ami pontosan ugyanazt tudja, mint az imént leírtak, de maga az alkalmazás nem fér hozzá sem a kamerához sem a mikrofonhoz és nem gyűjt semmilyen adatot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Széchenyi Fürdő

Széchenyi Fürdő: Budapest legnagyobb és leghíresebb fürdője, melyet évente több, mint 1... Tovább

Francia drazsé

Francia drazsé: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Maga a szó egyébként francia... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek