hirdetes

Ne hagyd ki a pénteki rendkívüli csillaghullást – Óránként akár száz hullócsillagot is láthatsz!

ZH

November 18-án fantasztikus látványban lehet része annak, aki éjszaka az égre pillant, ugyanis jönnek a Leonidák és borzasztó látványban jutalmaznak meg minket!

meteor zuhany

Fantasztikus csillaghullást láthatunk pénteken!

Az éjszakai baglyoknak kedveznek majd a csillagok most pénteken, november 18-áról 19-re virradóan, ugyanis jönnek a Leonidák. A Leonida meteorraj általában nem szokott sok hullócsillaggal jutalmazni minket, de ezen a pénteken akár óránként száznál is több hullócsillagot figyelhetnek meg azok, akik az égre pillantanak a hajnali órákban.

A Leonida meteorraj 33 évente jelentős kitöréseket produkál, ezért is olyan híres, bár a következő ilyen nagy kitörést a becslések szerint 2032-ben láthatjuk. Azonban a kutatások szerint idén is eltál bennünket a raj egy régi porfelhője, amelynek következtében óránként több száz hullócsillagot is várhatunk.

A Leonidák minden évben október 20. és november 30. között van a Föld közelében, az idén pedig éppen összetalálkozik a Földdel az 1733-ban a Tempel-Tuttle váratlan nagy pofelhőjével, amely már kilenc keringéssel ezelőtt vetődött le. Ez azt eredményezi, hogy a Föld bele száguld a raj egy sűrű üstököspor-felhőjébe, amit rengeteg gyönyörű hullócsillaggal ajándékoz meg minket. Bár a csillagászok szerint nem fogja űberelni a pénteki csillaghullás az 1833-as eseményt, de még így is rendkívüli látványban lehet része az éjszakai- vagy hajnali baglyoknak.

hirdetes
hirdetes

Fantasztikus csillaghullás – Jönnek a Leonidák

A rajra jellemző óránkénti 15-20 meteor helyett most a legoptimistább becslések szerint akár 200-300-at is láthatunk, ami a nyári Perseidák gyakoriságának a kétszerese. A 200-as szám ugyan egy felsőhatáros becslés, hiszen ennyit csak akkor láthatnánk, ha pont a fejünk felett helyezkedne el a radiánspont, ami most elég magasan lesz és hajnalra a 60 fokot is eléri. Így rengeteg hullócsillag kerül majd a mi látóterünk be.

A szokásos maximum hajnal 1 óra körül várható, azonban a porfelhővel való ütközés és egyben a meteorkitörés maximumát reggel 7 és fél 8 között várhatjuk a csillagászok szerint, amikor hazánkban már felkel a Nap. A napfelkelte ellenére így is látványos hajnali óráknak lehetünk részesei és a csillaghullást hajnali fél 5 és fél 7 között szabadszemmel is jól lehet majd látni, dél-délkeleti irányban, ahol nem takarja semmi az égboltot. 

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban várnak mindenkit szeretettel november 18-án az esemény örömére, ahol este a raj alap aktivitása mellett sok információt megtudhatunk a meteorokról és akár kézbe is vehetünk néhány válogatott példányt. A részletes programról bővebben a Svábhegyi Csillagvizsgáló honlapján olvashatsz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed

A Duna-part látképe és a Budai Várnegyed: Az UNESCO magyarországi világörökségei... Tovább

2018-as választások

2018-as választások A 2018-as magyarországi országgyűlési választás a rendszerváltás óta... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek