hirdetes

Fehér lesz-e az idei karácsony? Nézzük, mire számíthatunk!

B. Á.

Van még idő karácsonyig, de már most vannak jelek, valamint előrejelzések arra vonatkozóan, hogy fehér lesz-e az ünnep, vagy sem. Mostani cikkünkben minden kiderül, nézzük hát, mire lehet számítani karácsony idején! 

Lesz-e idén fehér karácsonyunk

Szeretnéd, hogy fehér legyen a karácsony?

    

Mit is nevezünk fehér karácsonynak?

Arra az időjárási jelenségre utal a fehér karácsony kifejezés, amely karácsony napjain, tehát december 25.-én, és 26.-án szokott jelentkezni, amikor hótakaró borítja a tájat. Leggyakrabban az északi félgömb országaiban jellemző, a déli félteke országaiban csak nagyon ritkán valósulhat meg. A jelenség elsősorban az Antarktiszon, az új-zélandi Déli-Alpok és az Andok legmagasabb csúcsain fordulhat elő. 

Érdekességek a fehér karácsony körül

Országonként eltérők lehetnek a fehér karácsony kritériuma, legtöbb esetben annyit jelent a kifejezés, hogy karácsony napján x mennyiségű hó borítja a talajt. Azonban van néhány ország, ahol ennél szigorúbb szabályoknak kell megfelelnie az igazi fehér karácsonynak! Az Amerikai Egyesült Államok területén például a kifejezés azt takarja, hogy karácsony reggelén, hét órakor legalább egy hüvelyk (2,5 centiméter) hó borítja a talajt.

hirdetes

Kanadában a hivatalos álláspont szerint elegendő 2 centiméter hó ahhoz, hogy fehér karácsonyról beszéljünk. Erre viszont nem sokszor van példa, mivel az esetlegesen lehulló hó a legtöbb esetben elolvad földet érés előtt. Európában a fehér karácsony előfordulása elsősorban Svédországban, Finnországban, Norvégiában, Oroszországban, Fehéroroszországban, Ukrajnában és Lengyelországban általános. 

Fehér karácsony Magyarországon

1994 és 2014 között mindössze az esetek negyedében fordult elő olyan alkalom, hogy összefüggő hóréteget mértek az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai. Budapesten átlagosan minden harmadik karácsony idején borítja hótakaró a fővárost az ünnep valamelyik napján, azonban az olyan karácsonyok, amikor a három nap mindegyike havas, átlagosan ötévente következnek be – az elmúlt száz év során mindössze 15 alkalommal volt arra példa, hogy legalább öt centiméteres hóréteg fedje a talajt az ünnep mindhárom napján.

hirdetes

A legnagyobb vastagság 1935 telén volt, ekkor 30 centiméteres volt a hótakaró december 24-én, és ez csak öt centiméterrel csökkent a három nap alatt. Utoljára 2002-ben fordult az elő, hogy december 24-én este országrésznyi területet borított hótakaró. Most pedig nézzük, számíthatunk-e idén fehér karácsonyra, vagy sem, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kölcsey Ferenc

Kölcsey Ferenc: Kölcsey Ferenc magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos... Tovább

Nemzeti érékek

Nemzeti érékek: magyarságunk legnagyobb büszkeségei. Azok a dolgok, helyek, személyek, melyek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek