hirdetes

Fehér lesz-e az idei karácsony? Nézzük, mire számíthatunk!

B. Á.
Lesz-e idén fehér karácsonyunk

Fehér karácsony az előrejelzések alapján

A modern meteorológiai előrejelzések még nem tudnak információt arról, hogy milyen lesz az idei karácsony. A meteorológusok többsége viszont azon az állásponton van, hogy a globális felmelegedés hatása miatt egyre inkább csökken annak az esélye, hogy karácsony idején hideg legyen, és abban is szinte teljes mértékben biztosak, hogy havazni sem fog. Szerintük az egész decembert enyhe időjárás fogja jellemezni, ha lesz is csapadék, akkor az nem hó, hanem eső lesz.

Fehér karácsony és a népi jóslatok – Mindenszentek (november 1.)

A népi mondás úgy tartja, ha Mindenszentek napján jó idő van, akkor a tél hideg és havas lesz. Ha Mindenszentek napján esik az eső, akkor viszont mérsékeltebb télre van kilátás. Idén nagyon jó időnk volt, ha hinni lehet ennek a népi jóslatnak, akkor tehát havas, hideg tél elé nézünk. 

Fehér karácsony és a népi jóslatok – Márton napja (november 11.)

hirdetes

Ha Márton napja borongós, szürke, akkor a tél is ugyanilyen lesz, ha viszont ekkor süt a Nap, akkor fagyos tél vár ránk. Idén napos, enyhén felhős időnk volt, néhol esett az eső, tehát a jóslat azt mutatja, hogy hideg lesz a tél. A népi jóslat úgy tartja, ha Márton lúdja jégen áll, karácsonykor botorkál – ez alapján nem kell attól félnünk, hogy az átlagosnál melegebb karácsonyunk lesz – idén nem volt fagy, ezért nem kell sárban dagonyázni az ünnep idején. 

hirdetes

Fehér karácsony és a népi jóslatok – Erzsébet napja (november 19.)

Olyan idő lesz karácsonykor, mint amilyen Erzsébet napján van – ha esik az eső, akkor a tél enyhe lesz, fagyok nélkül, ha a hó esik, akkor karácsonykor is havazni fog. Idén nem esett semmi, az átlagosnál melegebb volt, ez alapján tehát nem lesz csapadék szenteste sem. 

Fehér karácsony és a népi jóslatok – Katalin napja (november 25.)

Ha Katalin kopog, karácsony locsog – tehát, ha ezen a napon esik a hó, vagy fagy, akkor latyakos lesz a karácsony. Idén száraz lesz Katalin napja, az átlagosnál melegebb idővel.

Fehér karácsony és a népi jóslatok – András napja (november 30.)

Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét – tehát a november végi havas idő latyakos ünnepet hoz. Egyelőre az előrejelzések azt mutatják, hogy András napján esőre kell számítani, ami pedig ad egy kis reményt a fehér karácsonyra. Ha ezen a napon hó hullik, akkor az újesztendő esős, sáros lesz. Még egy érdekesség: ezen a napon 12 (hónapok számát szimbolizálva) hagymagerezdet besóznak, és amelyik só elolvad újévig, az a hónap lesz esős. Cikkünket folyamatosan frissítjük! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szalajka-völgy

Szalajka-völgy: A Szalajka-völgy Szilvásváradon található. A Bükk-vidék egyik legszebb, a... Tovább

Indul a Bakterház

Indul a Bakterház:  Ki ne ismerné a nagy sikerű magyar filmet, az Indul a Bakerházat?... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek