hirdetes

Híres magyar hímzés minták: ismered mindet?

SzSz, ZH

A hímzés csodálatos magyar szokás volt még nagymamáink idejében, amelyek során gyönyörű ruhák, abroszok, és textíliák készültek. Ezek a magyar hímzés minták!

Magyar hímzés fajták

Mi a hímzés? 

A hímzés olyan díszítő eljárás (illetve az így elkészített mű), amely valamilyen alapanyagot (pl. vászon, szövet, bőr) tűbe fűzött fonállal varrással készített mintával ékesít. A varrás során a felvarrott anyagot oda-vissza szúrják az anyagban, így a fonal adja a mintát az alapanyag felületén. A hímzés széle a szálak elvégzése a felület hátoldalán történik. 

Honnan ered?

A hímzés már ókori leleteken is fellelhető volt. Lényegében a ruhadarabok részeinek összeállítására vezethető vissza a hímzés megjelenése is. A hímzésnek több fajtája van, így van, amelyik a szövésből származik, amely során a szőttes mintarészt egy hosszabb, arasznyi vastűvel szedték fel. A hímzés már a Rómaiaknál, Egyiptomiaknál és Mezopotámiaban is jelen volt, legalábbis több lelet is ezt bizonyítja. A legrégibb fennmaradt hímzések a 11-12. századból származnak, amelyek többsége a bizánci kultúra jeleit tükrözi. Ezek a hímzések palástokon, miseruhákon és faliszőnyegeken is megjelentek, legtöbb esetben aranyszállal készülve. 

hirdetes
Magyarországon a 18. században kezdett egyre jobban terjedni a hímzés, leginkább a népi hímzésfajta, amely az ipari forradalom után kezdődött el igazán. 

A hímzés típusai

A hímzések típusait többféleképpen lehet megkülönböztetni. A hímzések típusa függhet a társadalmi hovatartozástól, azaz lehet úri vagy népi hímzés. Továbbá függ a készítés módjától, amely lehet az alapanyagra felvitt rajz alapján vagy az alapanyag szálainak számolásával történő hímzéssel. Ezen kívül pedig a felhasznált alapanyag, hímzőfonal és mintaelhelyezés sem mindegy. Tehát tényleg rengeteg féle hímzési formát megkülönböztetünk egymástól, így a magyar népi hímzések között is számos híres és népszerű fajtával találkozhatunk. A következőkben ezeket mutatjuk be és jellegzetességüket. 

hirdetes

Magyar népi hímzések

Kalocsai hímzés

A kalocsai hímzés talán az egyik legismertebb, még a külföldiek körében is hazánk hímzései közül. A kalocsai hímzés laposöltéssel és száröltéssel készül. Ez a hímzés fajta leginkább a virágmintákat használja fel, amely során gyakori az ibolya, csillagvirág, liliom, szegfű, harangvirág, margaréta, árvácska, rózsa, tulipán vagy a híres kalocsai piros paprika. A kalocsai hímzéssel az ágyruhákat (díszes lepedőszélek, párnavégek), asztalneműket (abrosz, asztali futó, szalvéta) és zsebkendőket díszítették leggyakrabban. 
 

A következő oldalon még több hímzés fajtát találhatsz! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sió

Sió: A nagy magyarországi folyók egyike. A Sió vagy Sió csatorna jelentős folyó a... Tovább

Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági  Nemzeti Park: Hazánk 10 Nemzeti Parkjának egyike. Az 1975. január 1-jén... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!