hirdetes

Magyar húsvéti receptek

Sz.F., ZH
Frissítve: 2024.03.26
Hagyományos húsvéti receptek

Zsíros borjúláb

Hozzávalók: 800g csontozott borjúláb, 100g szalonnazsír, só, 100g disznózsír vagy növényi zsiradék, 30g paradicsomsűrítmény, 2 evőkanál liszt, 4 teáskanál (20g) vaj

Kezdd előmelegíteni a sütőt 180°C-ra. Alaposan mosd le a húst, majd töröld szárazra. Igény szerint kösd össze egy madzaggal, ha szeretnéd megtartani a formáját. Vágd vékony csíkokra a disznózsírt, majd helyezd a csíkokat hús felületére, egymástól nagyjából egyenlő távolságra. Helyezd a húst egy pecsenyesütőbe, és öntsd rá az olvasztott disznózsírt. Süsd úgy 40-60 percig, vagy amíg világosbarnává nem válik eközben pedig rendszeresen forgasd meg.

Tálalás előtt ne feledd el eltávolítani a madzagot, és megvárni, hogy a hús kissé meghűljön. A szószhoz melegítsd fel a paradicsomsűrítményt egy rövid időre, majd szúrd meg egy kis lisztel, és keverd el benne. Adj hozzá 200ml vizet, és forrald fel, végül pedig keverd bele a vajat. Párolt zöldség, krumplipüré, vagy valamilyen saláta is kiváló köret lehet mellé.

hirdetes

Húsvétvasárnap

Ehhez a naphoz tartozott az ételszentelés hagyománya. A délelőtti misére letakart kosárral mentek a hívők, melyben bárányhús, kalács, tojás, sonka és bor volt. A húsvéti bárány Jézus áldozatát, a bor Krisztus vérét jelképezi. A tojás pedig az újjászületés jelképe. Az egészben főtt tojás ugyanakkor a családi összetartást is jelképezi. A magyar néphagyomány szerint a családtagoknak együtt kellett elfogyasztaniuk a húsvéti tojásokat, hogy ha valamikor eltévednének az életben, mindig eszükbe jusson, hogy kivel fogyasztották el a húsvéti ételeket, és mindig hazataláljanak. A húsvét ünnepe akkora ünnep az egyházban, hogy nem egy napon keresztül, hanem nyolc napon keresztül ünnepelik. Utána még több héten át húsvéti idő van.

Húsvéthétfő

Ezen a napon sok népszokás él, például a locsolkodás, a hímes tojás ajándékozás. A víz megtisztító, megújító erejébe vetett hit az alapja ennek a szokásnak, mely aztán idővel mint kölnivel vagy vízzel való locsolás maradt fenn napjainkig. Bibliai eredetet is tulajdonítanak a locsolkodás hagyományának, eszerint a Krisztus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vevő, ujjongó asszonyokat igyekeztek lecsendesíteni úgy, hogy lelocsolták őket.

hirdetes

Régi korokban a piros színnek védő erőt tulajdonítottak. A húsvéti tojások piros színe egyes feltételezések szerint Krisztus vérét jelképezi. A tojásfestés szokása és a tojások díszítése az egész világon elterjedt. Más vélekedések szerint a húsvét eredetileg a termékenység ünnepe, amely segítségével szerették volna az emberek a bő termést, és a háziállatok szaporulatát kívánni. Így kötődik a nyúl a tojáshoz, mivel a nyúl szapora állat, a tojás pedig magában hordozza az élet ígéretét. A locsolkodás is az öntözés utánzásával a bő termést hivatott jelképezni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Abaligeti-barlang

Abaligeti-barlang: Hazánk harmadik leglátogatottabb barlangrendszének része. A Mecsek... Tovább

Kerti tippek

Kerti tippek, tanácsok a kert szerelmeseinek, különböző ötletek, hogy kertünk még szebb és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarság