hirdetes

A magyar labdarúgás atyja: Puskás Ferenc

GE.

1927. április 1-jén született Budapest legismertebb és legnépszerűbb magyarja. Mennyire ismered a történetét?

Labdarúgás

Születése és szeretete a sport iránt1927. április 1-jén született Budapest legismertebb és legnépszerűbb magyarja. Az első gyermek születése után a család Kispestre költözött, ahol az apa, idősebb Purczeld Ferenc munkát és félprofi labdarúgó szerződést kapott. A testvérek az egyik szerény cselédlakásban laktak, amelyhez egy konyha és egy szoba tartozott, közvetlenül a pálya mellett. A szomszédban lakott a másfél évvel idősebb Puskásnál másfél évvel idősebb Bozsik József, aki később Puskás mellett Kispesten és a válogatottban is nemzetközi hírnévre tett szert.

A környékbeli fiúk egész nap házilag készített rongylabdát rugdostak a szomszédos grundon, és a legügyesebbek közülük - köztük a kis Puskás - a kispesti fiúcsapatban csiszolgatták tovább tudásukat, nagyrészt Puskás papa irányítása alatt. Annyira szerették a játékot, hogy még a második világháború alatt is mindent megtettek, hogy a különböző leventebajnokságokon focizhassanak, annak ellenére, hogy az ország nagy részén megbénult a sportélet. Tizenhat évesen, 1943-ban csi debütált a kispesti válogatottban, a háború után pedig meghívást kapott az újjáépülő nemzeti csapatba.

Sztárklubbok és Puskás Ferenc

Már huszonkét évesen csábították nyugati sztárklubok, de annyira kötődött Kispesthez, hogy soha nem gondolt arra, hogy elhagyja. Puskás maradt, és a válogatott elutazott Helsinkibe, ahol Magyarország 1952-ben olimpiai aranyérmet nyert, Puskás Ferenc szövetségi kapitánnyal. A következő évben Magyarország megnyerte az Európa-bajnokságot Olaszország legyőzésével, majd az "évszázad mérkőzésének" nevezett mérkőzésen legyőzte a hazai pályán veretlen Angliát. A csapat ezt követően egymás után nyerte meg a mérkőzéseket egészen az 1954-es világbajnoki döntőig, amikor váratlan és rendkívül szerencsétlen módon vereséget szenvedett.

hirdetes

A FIFA elnöke Bernben a világbajnoki trófea helyett ezüstérmet adott át Puskásnak. Az akkor 18 éves Puskás Ferenc 1950-ben esküdött örök hűséget feleségének, Hunyadvári Erzsébetnek. Egyetlen gyermekük, Anikó 1952-ben született Budapesten, és 1956-ban szüleivel az Egyesült Államokba emigrált. A világbajnoki döntő elvesztése után a válogatott talpra állt, és Puskás alatt újabb fényes győzelmet aratott. Amikor csi és a többi Honvéd-játékos 1956 novemberének végén elhagyta az országot, még nem sejtették, hogy néhányan közülük évtizedekig nem térnek vissza.

A forradalom bukása, valamint a hazai sportvezetés rugalmatlansága és féltékenysége - és a nyugati lehetőségek csábítása - a világ Aranycsapatának több sztárját is arra a nehéz döntésre késztette, hogy ne térjenek haza, hanem külföldön próbáljanak szerencsét.

Puskás Ferenc nehéz időszakot élt át Bécsben és Olaszországban, FIFA-eltiltásokkal, veszélyes családi kitiltásokkal és csalódásokkal, mielőtt mindenkit sokkolt azzal, hogy a korszak első számú csapatához, a Real Madridhoz szerződött. Visszanyerte erejét, levetette tizennyolc kiló súlyfeleslegét, és a kezdeti nehézségek ellenére harmincegy évesen helyet követelt magának a Real Madrid világklasszisokkal teli csapatában.

hirdetes

Európa élvonalában: Puskás Ferenc

És szinte hihetetlen, hogy közel tíz évig sikerült Európa legsikeresebb klubjának élén maradnia. Az akkori politikai dogma szerint soha többé nem játszhatott a magyar válogatottban, de 85 meccsen szerzett 84 gólja máig világrekord. A Real Madridban elért hihetetlen gólrekordját további páratlan rekordok követték: az 1960-as Bajnokok Ligája-döntőben négyszer, az 1962-es fináléban pedig háromszor volt eredményes, Magyarország után négyszer lett spanyol gólkirály, és az összesített teljesítményt tekintve minden idők legeredményesebb góllövője lett - és az is maradt.

Kedvenc edzőként bejárta a világot, a csi-től a "Pancho"-ig: minden kontinensen dolgozott, játékosai mindenhol imádták, és soha nem kellett bemutatkoznia. Legnagyobb sikereit a Panathinaikosszal érte el, egy kvázi amatőr csapattal, amely 1971-ben a Bajnokok Ligája (BEK) döntőjébe jutott, ahol csak az akkoriban domináns Ajax nem tudta legyőzni. Pályafutása végén hazatért a demokratizálódó Magyarországra, ahol egyfajta erkölcsi elégtételként négy mérkőzésen át volt a válogatott szövetségi kapitánya, és évekig képviselte az MLSZ-t és a magyar kormányt különböző nemzetközi delegációk tagjaként és vezetőjeként.

Betegséggel harcban

Egészsége azonban gyorsan megromlott; az Alzheimer-kór egy speciális formáját diagnosztizálták nála, és 2000-től kezdve folyamatosan kórházban volt. Feleségét, aki éveken át minden nap az ágya mellett ült, lemondva arról, hogy időnként Spanyolországba repüljön, hogy meglátogassa unokáit és dédunokáit, külföldi hírességek sora látogatta meg, és mindenki mindent megtett, hogy gondoskodjon róla. Még a Real Madrid is eljött Budapestre, hogy egy gálamérkőzéssel tisztelegjen klubikonja előtt.

Puskás Ferenc volt a Nemzet Sportolója, a magyarság huszadik századi szimbóluma, aki 2006. november 17-én halt meg, hogy - ahogy ő fogalmazott - a mennyei csapatba kerüljön. Ha bekerülne a csapatba, a bal szélen is kihúzná a legendás Schlosser Imre helyére - viccelődött nyilatkozatában. De a többiek valószínűleg nem értenek egyet: Puskás továbbra is megérdemli a tízes számú mezt és a kapitányi karszalagot, hiszen ő Magyarország örökös szövetségi kapitánya... és a futballrajongók kedvence világszerte.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fővárosi Nagycirkusz

Fővárosi Nagycirkusz: Budapest XIV. kerületében a Városligetben, a Széchenyi fürdővel... Tovább

Gyilkos-tó

Gyilkos-tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható. A Gyilkos-tó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!