hirdetes

Hova tűntek a régen népszerű magyar márkák? Most kiderül!

TK, ZH

Vajon mi történt a híres Trapper farmerrel, Lehel hűtővel? Kaphatnánk ma még Tungsram izzót vagy éppen Taurus gumit? Nézzük meg mostani cikkünkből. hova tűntek a régi, nagy magyar márkák!

Lehet hűtő

Kis túlzással, de kijelenthetjük, hogy a nyugati márkák megérkezése előtt a hűtőszekrényt elsősorban a Lehel és a Szaratov márka jelentette, valamint a Trapper farmerről és a Taurus gumiról sem feledkezhetünk meg… De akkor mi is történt velük?


A nagy magyar márkák sorsa


Az 1989-es években a rendszerváltás, illetve a KGST felbomlása alapjaiban változtatta meg a magyar ipari helyzetet. Az eddig itthonra zárt márkáknak meg kellett felelnie, valamint versenybe kellett szállnia már nem csak itthon egymással, de külföldön, külföldi társaikkal is – melyek egyébként jóval előrébb jártak nem csak minőségben, de fejlesztésben is.


Ekkor az is hozzájárult az ipari helyzet változásához, hogy az államunk minden márkát magán kézbe adott, a hazai vállalkozók hiányában pedig elsősorban a határon túl érkeztek vevőink – ők pedig éppen, hogy érezték, szeretnék-e fenntartani a márkanevet, beépítve saját portfóliójukba vagy csupán üzleti stratégia szempontjából történt meg a vásárlás.

hirdetes


Biztosan, ahogy szóba kerülnek a magyar márkák, Neked is eszedbe jut egy-kettő. Ekkor a legtöbben gondolhatnak a Lehel hűtőszekrényekre, a Hajdú mosógépekre, akik pedig rendkívül jó memóriával rendelkeznek, akár nekik még a Trapper farmer neve is ismerősen csenghet – a Taurus gumimárkával egyetemben. De vajon léteznek még gyermekkorunk nagyobb, meghatározó márkái, vagy végleg elbúcsúzhattunk tőlük? Nézzük, mi történt velük az évtizedek során, honnan és hova jutottak hazánkban, hova vezetett velük kapcsolatban az ipari átalakulás.

hirdetes


Mielőtt megérkeztek volna a nyugati márkák a hűtőszekrény mindenkinek szinte csak egyet jelenthetett – és az pedig a Szaratov vagy a Lehel márka volt. Arról nem is beszélve, hogy a Lehel hűtőszekrény nem csak hazánkban, de a keleti blokkban is nagynak számított.
 

Képek forrása: Fortepan / Bauer Sándor, Fortepan / tm

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rendezvényhelyszín Balaton

Rendezvényhelyszín a Balatonon? Nem egyszerű a kérdés, hiszen a megfelelő helyszín... Tovább

Szilvásváradi kisvasút

Szilvásváradi kisvasút: A Szilvásváradi Erdei Vasút a Szalajkavölgy-Fatelep és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!