hirdetes

Hova tűntek a régen népszerű magyar márkák? Most kiderül!

TK, ZH
Lehet hűtő

Ez pedig azt is jelentette, hogy a márka hamar elkelt, amikor megkezdődött a privatizáció. Ezután az új tulajdonos az Electrolux lett, a megvásárlástól kezdve nyolc évig – 1999-ig – tartotta csupán életben „a hűtőszekrényt”.


Ellentétben a Lehellel, a Hajdú a Hajdúsági Iparművek kapcsán már teljesen más utat járt be. A privatizáció náluk végül 1994-ben zajlott le. A keverőtárcsás mosógép, esetleg a Minimat mosógépről ismerős márka a mai napig él és virul. Ennek oka, hogy nagyon sokáig nem kelt el maga a márka, végül pedig a gyár korábbi vezetőiből és munkavállalóiból alakult konzorcium kezébe került. Ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy mára már lényegesen kevesebb mosógépet és centrifugát gyártanak, vízmelegítőket viszont már annál inkább forgalmaznak – bevételük pedig több milliárd forint.

hirdetes


Különleges esetről beszélhetünk a Tungsram kapcsán, ami nem csak egyszerűen külföldivé vált, de visszatért hazánkba, ismét magyar márkaként. Ez az egyik legjelentősebb magyar gyár az elsők között került külföldi kézbe 1989-ben, ekkor az osztrák bank szerezte meg, majd adta tovább a General Electricnek. Ez rendkívül jót tett a nem mellesleg 1896-ban létrejött márkának, hiszen így eljutott a Tungsram izzó a világ legtöbb pontjára. Az újpesti gyárat majd visszavásárolta a magyarországi vezérigazgató a hazai befektetők segítségével, majd visszavezette a nemzetközi piacra.


A Trapper farmer a kádár-kori vagányságnak számított, pedig alig hét évig gyártották csupán – 1978 és ’85 között. A farmer márka jogdíja a rendszerváltás után lejárt, majd 1994-ben lett feltámasztva. Azóta szinte eredeti formában árusítják a magyar farmert, bár csak egyetlen boltban kapható, az évek alatt a kínálata is bővült.

hirdetes


A Taurus gumi története is rendkívül kacifántos – voltak évek, amikor el sem lehetett képzelni egy Ladát, vagy éppen egy Trabantot a bikás gumiabroncs nélkül, mégis az idő felette is lejárt. 1996-ban történt meg a privatizálása, de a márka technikailag teljesen csődbe ment, az abroncsokon kívül semmit sem gyártott, csupán alacsony árú termékvonalként.

Kép forrása: Fortepan / Bauer Sándor

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szentiványi alma

Szentiványi alma: Magyarországon a szentiványi alma korabeli elterjedtségére Lippay János óta... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: A gulyás az egyik leghíresebb magyar ételnek számít, melyet külföldön teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró
X
Kövess minket facebookon!