hirdetes

Ó, azok a csodálatos Magyar népmesék

GE.
Magyar népmesék

Hogyan csinálták folytatásA sorozat első rendezője, forgatókönyvírója, dizájnere, végül pedig fő rendezője és szakértője Jankovics Marcell volt. Ez idő tájt kezdett tudományos cikkeket írni és előadásokat tartani a népmesékben és mondákban található ősi szimbolizmusról. A Jankovics által tervezett 1977-es sorozat egyfajta kapocs volt a János vitéz és a Fehérlófia között a mesék szerkezetének és tartalmának rajzfilmre való átültetése, valamint ezen ötletek technikai megvalósítása szempontjából.

A sorozat a magyar nyelv ősi szépségének megőrzését is célul tűzte ki. A kismalac és a farkasok, A róka, aki otthonra lel, és A só, amelyeket hivatásos népmesemondók (Hrotkó Károly; Kóka Rozália) meséltek el; ennek köszönhetően kerültek be az első évad epizódjai közé. A mesék elbeszélésére végül szinkronszínészeket szerződtettek, mert a mesemondók dikciója kevésbé volt hihető, ha nem közönség előtt beszéltek.

A magyar népmeséket narráló Szabó Gyula egyedi módon és hangon szólal meg, de csak 1984-ben, a 3. évadban kezdett el kizárólag a sorozatban dolgozni. Az első epizódok stáblistáján olyan nevek szerepeltek, mint Avar István, Bánffy György, Bánhidi László, Molnár Piroska, Patkós Irma és Tolnay Klári. A sorozat akusztikai kialakítása is a zene hitelességét hangsúlyozta. A magyar népzenei örökségre épülő Kaláka együttes hangszerelt minden epizódot, és nemcsak a dallamokat, hanem a hangszeres zörejeket is ők alkották.

hirdetes

Milyen helyet foglal el a (magyar) filmtörténetben?

A kecskeméti Pannónia Stúdió legjelentősebb munkája a Magyar népmesék. Az 1964 és 1977 között készült 120 részes Gusztáv a stúdió védjegyévé vált sorozat után a leghosszabb magyar animációs filmsorozat. A stúdió leghosszabb gyártási idejű projektje, 1977 és 2011 között nyolc évadon át tartott.

hirdetes

A magyar népmesék számos magyar animációs filmhez szolgáltak inspirációs forrásként. A kiskakas gyémánt félkrajcárja (1951) és a Két bors ökörcsőrű (1955), az államosított filmipar keretében készült első animációs filmek példái Macskássy Gyula népmese-adaptációinak, amelyek a filmtörténet fontos pillanatainak tekinthetők. Jankovics Marcell két legnépszerűbb játékfilmje, a János vitéz (1973) és a Fehérlófia (1981), az első magyar nagyjátékfilm is folklorisztikus gondolatokra épült.

Az 1970-es években megnőtt a fiatalok érdeklődése a magyar folklór iránt, ami elősegítette a sorozat elindítását. 1969-ben a Magyar Televízióban debütált a népzenészek tehetségkutató versenye Röpülj, páva! címmel, 1972-ben pedig elindult a táncházmozgalom, amelyet néha "magyar hippimozgalomnak" is neveznek. A népművészet történetének módszertani megőrzése országos szempontból is meghatározó Kecskeméten.

Jelentős nemzetközi karriert futott be a Magyar népmesék sorozat. Az online videómegosztó oldalra feltöltött epizódok többségét a közel 40 nemzetben való sugárzás mellett a távol-keleti nézők is megnézik. A Magyar népmesék nemcsak a nézők körében népszerű, hanem új animációs alkotásokra is inspirál.

… És jöjjön egy kis időutazás! Vagy inkább egy kis kőleves??? laugh

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szemlő-hegyi-barlang

Szemlő-hegyi-barlang: A Szépvölgy és a Rózsadomb alatt rejtőző nagy fővárosi... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!