hirdetes

Egy magyar gimis lány nyerte a Kutatók Világversenyét!

Sz.F.

Király Szilvia mindössze 17 éves, mégis nagyon büszke lehet rá egész Magyarország, ugyanis ő az, aki elnyerte a zsűri elismerését, és megnyerte a Kutatók Világversenyét! 

Egy magyar gimis lány nyerte a Kutatók Világversenyét!

Mi is az a Kutatók Világversenye? 

A Nemzetközi Tudományos és Innovációs versenyt (Intel ISEF) először Philadelphiában rendezték meg 1950-ben. Célja már akkor is az volt, hogy elismerje és díjazza a világ legélesebb elmével rendelkező fiatal tudósait, éppen ezért csak 21 év alattiak vehettek részt. A világbajnokság szervezője a Science Service, a döntőbe bejutott diákok abból a nagyjából egy milliós mezőnyből kerülnek ki, akik az Intel ISEF-hez kapcsolódó helyi tudományos versenyeken szereznek győzelmet világszerte. Magyarországon ez a megmérettetés az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny. 

A selejtező többlépcsős, ma már 1700 fiatalt hívnak meg a rendezvényre az Amerikai Egyesült Államok tagállamaiból, valamint további 40 országból, köztük természetesen Magyarországról is. Kevesen tudják, de a magyar fiatalok 1995 óta részt vesznek a versenyen, és nagyon szép sikereket értek el eddig is. A világbajnokságnak minden évben az USA valamelyik nagyvárosa ad otthont, a különböző kategóriákban induló fiatalok három millió dollár értékű díjat és ösztöndíjat nyernek.

hirdetes

A versenyzőktől egy maximum tizenöt oldalból álló angol nyelvű leírást kérnek előzetesen a projektről. Ezt követően a kiállítással egybekötött döntőn a neves zsűritagok személyes interjúk során meggyőződnek arról, hogy a versenyzők mennyire felkészültek, majd kialakítják a végleges sorrendet. Király Szilvia pedig ezen a versenyen nyújtott maradandót, most pedig nézzük, mi volt a kutatásának témája, és milyen elismerésben részesült! 

Király Szilvia egy speciális, őssejtes daganatterápiával vívta ki a neves zsűri elismerését. Ezzel pedig az Intek ISEF első díját szerezte meg a 77 ország 1700 pályázója közül. A magyar lány egyébként kutatóorvosnak készül, mindent elsöprő projektjében pedig arra kereste a választ, hogy a különböző, daganatos betegségekben szenvedő betegek számára, személyre szabottan milyen gyógyszeres kezelés lenne a legjobb, legoptimálisabb.  Egy olyan érszerű struktúra megalkotása volt a célja, amin a gyógyszerek kardiovaszkuláris mellékhatásait lehetne személyre szabottan vizsgálni. 

Ami még különlegesebbé tette a kutatást az az, hogy őssejtekből tenyésztett szövetek segítségével tanulmányozta mindezt. A fiatal lány már korábban is bezsebelt pár sikert, eddig összesen további hat, rangos diák kutatóverseny trófeáját szerezte meg. Szilvia korábban űrkutatós, vagy csillagász szeretett volna lenni, de egy tragédia, édesapjának halála megváltoztatta elképzeléseit, 2007-ben úgy döntött, hogy mindenképpen az emberiség számára fontos területtel fog foglalkozni. Biológiatanára pedig nagyon sokat segít neki ebben, Dr. Jánossyné Dr. Solti Annának komoly szerepe van abban, hogy ezek a sikerek megvalósultak. 

hirdetes

A fiatal lány érettségit követően valószínűleg elhagyja Magyarországot, és Angliában vagy Skóciában folytatja tanulmányait, gyermekorvosnak, hematológusnak, egyben kutatónak készülve. Mi mindenesetre kalapot emelünk a fiatal hölgy előtt, és bízunk abban, hogy még sok-sok sikerben lesz része, minden jót kívánunk neki, és azt, hogy ne foglalkozzon a nőket ért előítéletekkel, igenis lehet sikeres kutató egy nő is! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kokárda

 A kokárda – mint magyar neve is mutatja – eredetileg színes szalagból... Tovább

Gresham Palota

A Gresham-palota a magyar szecessziós építészet kiemelkedő épülete, manapság az egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar