Pálinka érdekességek

hirdetes

Érdekességek a magyar pálinkáról

Sz. F.

Kecskemét többek között barackpálinkájáról is híres. Kiváló minőségét első sorban az ízletes barackoknak köszönheti, amelyből készítik – ezek az úgynevezett „Magyar kajszi” vagy „Magyar legjobb” néven ismert barackok. Különlegessége, hogy a gyümölcsök magját is beleőrlik a készítménybe, ez adja a barackpálinka jellegzetes ízét.

Magyar pálinka

Mit is nevezünk pálinkának? 

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A pălincă (ejtsd: pálinkö [paˈliŋkə]) a magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett román gyümölcspárlat.


A pálinkának leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.


A pálinka fenti, modern jelentése a 21. században, a pálinka eredetvédelme nyomán szilárdult meg. A magyar pálinka szó a 17. századi megjelenésétől kezdve egyszerűen égetett szeszt jelentett, de a 20. századi magyar „pálinkák”, vagyis a tiszta, ízesítetlen párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar „pálinka” azonban rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás a 20. század első felében. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok! 

hirdetes
Magyar pálinka

Hogyan készül a pálinka

A pálinka elkészítésének első lépéseként a leszüretelt gyümölcsöket hordókba helyezik. A hordókban a barackokban található fruktóz (gyümölcscukor) alkohollá alakul át. Ezt követően a pépes állagú barackokat ezután megtisztítják és felhevítik. A hő hatására pára száll fel a pépből, ami lecsapódva újra cseppfolyóssá változik, majd begyűjtésre kerül. Az így keletkező úgynevezett párlat 8-15 alkoholfokos. A párlatot ez után tovább desztillálják és finomítják. A pálinka ez után tölgyfahordókba kerül, ahol egy évig érlelődik. Ez idő alatt veszi fel jellegzetes barnás-sárgás színét.

Cseresznyepálinka

A kecskeméti cseresznyepálinka (43%) egy szintén rendkívül népszerű pálinkafajta. A barackhoz hasonlóan a cseresznye magjait is felhasználják a desztillációban. A cseresznyepálinka kőrishordókban válik kristálytisztává.

Puszta koktél

Hozzávalók:

  • 4 rész Tokaji Szamordoni (száraz)
  • 3 rész kajszibarack pálinka
  • 1 rész Mecseki Itóka
  • hirdetes
  • Citromolaj

Mérd ki a hozzávalókat egy koktél mixerbe és keverd őket össze egy kanállal, majd fújj egy kevés citromolajat a tetejére. A Mecseki Itóka egy fűszeres gyógynövény-keverék, enyhén kesernyés ízzel. Aromáját a Mecsekben honos gyógyfüveknek köszönheti.

Magyar pálinka

A fütyülős barack

A fütyülős baracknak (ahogy egykor a pecsétes baracknak is) 43%-os alkoholtartalma van. Az első üveg barackpálinka 1884-ben készült a Kecskeméti Városi Szeszfőzdében. Kezdeti népszerűségét VIII. Eduárdnak, Windsor hercegének, majd későbbi brit királynak köszönhette. Eduárd rendszeresen látogatta Magyarországot az 1930-as években, és ez idő alatt igen közelről megismerkedett Budapest éjszakai életével. Egyik éttermi látogatása során arra kérte társait, hogy rendeljenek neki valamilyen magyar italt, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. Itt találkozott először a barackpálinkával, ami annyira megtetszett neki, hogy hírét még a határon túlra is magával vitte. 

A ma már számítógépek által vezérelt, modern kecskeméti szeszfőzdében a mai napig hagyományos eljárásokat alkalmaznak, de semmi sem helyettesítheti azokat a szakembereket, akiknek feladata a készülő pálinka folyamatos ellenőrzése.

Akárcsak a bortermelésnél, a szüret minősége évről-évre változik, azonban a pálinkák esetén nincsenek feltüntetve az adott évjárat. Ehelyett inkább minden évben igyekeznek a szabvány szerinti ízt, színt és aromát elérni. Ugyan így az alkoholtartalom is mindig ugyan az marad.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

November 1.

November 1. Őszi hagyományőrző nap, a halottak tiszteletére. Más országokban és... Tovább

Szent István szobra

Szent István szobra: I. (Szent) István, az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar