notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Pálinka érdekességek

hirdetes

Érdekességek a magyar pálinkáról

Sz. F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Kecskemét többek között barackpálinkájáról is híres. Kiváló minőségét első sorban az ízletes barackoknak köszönheti, amelyből készítik – ezek az úgynevezett „Magyar kajszi” vagy „Magyar legjobb” néven ismert barackok. Különlegessége, hogy a gyümölcsök magját is beleőrlik a készítménybe, ez adja a barackpálinka jellegzetes ízét.

Magyar pálinka

Mit is nevezünk pálinkának? 

A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásával készítenek. Általában szintén a pálinkák közé sorolják a – törvényi szempontból különálló – törkölypálinkát, amely erjesztett szőlőtörköly párlata. A pálinka, a törkölypálinka és bizonyos helyi változataik európai uniós eredetvédettséget élveznek: a „pálinka” elnevezést csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A pălincă (ejtsd: pálinkö [paˈliŋkə]) a magyar pálinkától törvényi szempontból független, eredetvédett román gyümölcspárlat.


A pálinkának leggyakrabban szilva, körte, alma, kajszibarack, meggy, cseresznye, szőlőtörköly vagy eper az alapanyaga, de bármilyen Magyarországon termett gyümölcsből (az osztrák tartományokban csak helyi kajszibarackból) készülhet. A 20. századot megelőzően a gyümölcspálinka döntően szilvából készült.


A pálinka fenti, modern jelentése a 21. században, a pálinka eredetvédelme nyomán szilárdult meg. A magyar pálinka szó a 17. századi megjelenésétől kezdve egyszerűen égetett szeszt jelentett, de a 20. századi magyar „pálinkák”, vagyis a tiszta, ízesítetlen párlatok már jobbára gyümölcsből, törkölyből, borból vagy borseprőből készültek. A történelmi magyar „pálinka” azonban rozsból, búzából, kukoricából, hajdinából, burgonyából, ritkábban akár céklából, édes gyökerekből vagy borsóból készült párlatokat is magában foglalt, amíg ezek helyét át nem vette a finomszeszgyártás a 20. század első felében. A következő oldalon még több érdekesség vár rátok! 

hirdetes

 

Magyar pálinka

Hogyan készül a pálinka

A pálinka elkészítésének első lépéseként a leszüretelt gyümölcsöket hordókba helyezik. A hordókban a barackokban található fruktóz (gyümölcscukor) alkohollá alakul át. Ezt követően a pépes állagú barackokat ezután megtisztítják és felhevítik. A hő hatására pára száll fel a pépből, ami lecsapódva újra cseppfolyóssá változik, majd begyűjtésre kerül. Az így keletkező úgynevezett párlat 8-15 alkoholfokos. A párlatot ez után tovább desztillálják és finomítják. A pálinka ez után tölgyfahordókba kerül, ahol egy évig érlelődik. Ez idő alatt veszi fel jellegzetes barnás-sárgás színét.

 

Cseresznyepálinka

A kecskeméti cseresznyepálinka (43%) egy szintén rendkívül népszerű pálinkafajta. A barackhoz hasonlóan a cseresznye magjait is felhasználják a desztillációban. A cseresznyepálinka kőrishordókban válik kristálytisztává.

 

Puszta koktél

Hozzávalók:

  • 4 rész Tokaji Szamordoni (száraz)
  • 3 rész kajszibarack pálinka
  • 1 rész Mecseki Itóka
  • Citromolaj

 

Mérd ki a hozzávalókat egy koktél mixerbe és keverd őket össze egy kanállal, majd fújj egy kevés citromolajat a tetejére. A Mecseki Itóka egy fűszeres gyógynövény-keverék, enyhén kesernyés ízzel. Aromáját a Mecsekben honos gyógyfüveknek köszönheti.

 

Magyar pálinka

A fütyülős barack

A fütyülős baracknak (ahogy egykor a pecsétes baracknak is) 43%-os alkoholtartalma van. Az első üveg barackpálinka 1884-ben készült a Kecskeméti Városi Szeszfőzdében. Kezdeti népszerűségét VIII. Eduárdnak, Windsor hercegének, majd későbbi brit királynak köszönhette. Eduárd rendszeresen látogatta Magyarországot az 1930-as években, és ez idő alatt igen közelről megismerkedett Budapest éjszakai életével. Egyik éttermi látogatása során arra kérte társait, hogy rendeljenek neki valamilyen magyar italt, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. Itt találkozott először a barackpálinkával, ami annyira megtetszett neki, hogy hírét még a határon túlra is magával vitte. 

 

A ma már számítógépek által vezérelt, modern kecskeméti szeszfőzdében a mai napig hagyományos eljárásokat alkalmaznak, de semmi sem helyettesítheti azokat a szakembereket, akiknek feladata a készülő pálinka folyamatos ellenőrzése.

 

Akárcsak a bortermelésnél, a szüret minősége évről-évre változik, azonban a pálinkák esetén nincsenek feltüntetve az adott évjárat. Ehelyett inkább minden évben igyekeznek a szabvány szerinti ízt, színt és aromát elérni. Ugyan így az alkoholtartalom is mindig ugyan az marad.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
164 013
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
164 013
Közösség

Szótár

Dagály fürdő

Dagály fürdő: Dagály Termálfürdő, Strandfürdő és Uszoda, röviden Dagály fürdőt... Tovább

Gellért Fürdő

Gellért Fürdő: Budapest egyik leghíresebb fürdője. A Gellért gyógyfürdő Budapest egyik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 111

Átlagos értékelés: 4.7

Érdekességek Magyar