hirdetes

Érdekességek a magyar pálinkáról

Sz. F.
Magyar pálinka

Hogyan készül a pálinka

A pálinka elkészítésének első lépéseként a leszüretelt gyümölcsöket hordókba helyezik. A hordókban a barackokban található fruktóz (gyümölcscukor) alkohollá alakul át. Ezt követően a pépes állagú barackokat ezután megtisztítják és felhevítik. A hő hatására pára száll fel a pépből, ami lecsapódva újra cseppfolyóssá változik, majd begyűjtésre kerül. Az így keletkező úgynevezett párlat 8-15 alkoholfokos. A párlatot ez után tovább desztillálják és finomítják. A pálinka ez után tölgyfahordókba kerül, ahol egy évig érlelődik. Ez idő alatt veszi fel jellegzetes barnás-sárgás színét.

Cseresznyepálinka

A kecskeméti cseresznyepálinka (43%) egy szintén rendkívül népszerű pálinkafajta. A barackhoz hasonlóan a cseresznye magjait is felhasználják a desztillációban. A cseresznyepálinka kőrishordókban válik kristálytisztává.

hirdetes

Puszta koktél

Hozzávalók:

  • 4 rész Tokaji Szamordoni (száraz)
  • 3 rész kajszibarack pálinka
  • 1 rész Mecseki Itóka
  • Citromolaj

Mérd ki a hozzávalókat egy koktél mixerbe és keverd őket össze egy kanállal, majd fújj egy kevés citromolajat a tetejére. A Mecseki Itóka egy fűszeres gyógynövény-keverék, enyhén kesernyés ízzel. Aromáját a Mecsekben honos gyógyfüveknek köszönheti.

A fütyülős barack

A fütyülős baracknak (ahogy egykor a pecsétes baracknak is) 43%-os alkoholtartalma van. Az első üveg barackpálinka 1884-ben készült a Kecskeméti Városi Szeszfőzdében. Kezdeti népszerűségét VIII. Eduárdnak, Windsor hercegének, majd későbbi brit királynak köszönhette. Eduárd rendszeresen látogatta Magyarországot az 1930-as években, és ez idő alatt igen közelről megismerkedett Budapest éjszakai életével. Egyik éttermi látogatása során arra kérte társait, hogy rendeljenek neki valamilyen magyar italt, hogy ne hívja fel magára a figyelmet. Itt találkozott először a barackpálinkával, ami annyira megtetszett neki, hogy hírét még a határon túlra is magával vitte. 

hirdetes

A ma már számítógépek által vezérelt, modern kecskeméti szeszfőzdében a mai napig hagyományos eljárásokat alkalmaznak, de semmi sem helyettesítheti azokat a szakembereket, akiknek feladata a készülő pálinka folyamatos ellenőrzése.

Akárcsak a bortermelésnél, a szüret minősége évről-évre változik, azonban a pálinkák esetén nincsenek feltüntetve az adott évjárat. Ehelyett inkább minden évben igyekeznek a szabvány szerinti ízt, színt és aromát elérni. Ugyan így az alkoholtartalom is mindig ugyan az marad.

Forrás: Fotó Fortepan

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A doroszlói viselet

A doroszlói viselet: nemzeti értékünknek számít a doroszlói viselet. A doroszlói népviselet... Tovább

Magyar történelmi zászlók

Magyar történelmi zászlók: A magyar történelmi zászlók csoportja 1985 óta része a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar
X
Kövess minket facebookon!