hirdetes

Magyar várak, amiket szellemek laknak

Puskás Rékka, ZH

Gyönyörű hazánkban számos vár és kastély található, melyek általában történelmi múlttal is rendelkeznek. Néhány vár esetében érdekes legendák is szövődnek a kövek köré, például, mert valami természetfeletti módon alakultak ki, vagy mert szellem lakja őket. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány magyar várat, melyekhez mind különös, hátborzongató történetek fűződnek. Te jártál már bennük?

Ismerd meg a kísérteteket és várakat!

A hollókői vár, amit ördögfiókák építettek

Hollókő egy aprócska falu a Cserhát hegyei között, melyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A falu már a XIII. század óta itt áll. Alapvetően Hollókő nevéhez, illetve az itteni vár eredetéhez kapcsolódik a következő legenda. Élt egyszer a közelben egy Kacsics András nevezetű ember, aki történetesen éppen várat épített. Munka közben meglátta a szomszéd földbirtok tulajdonosának a feleségét, aki nagyon megtetszett neki, ezért aztán elraboltatta. Az otthonából elrabolt nőt aztán a készülő várának egyik termébe zárta be. 

Azt azonban nem tudta, hogy az elrabolt asszonyt egy boszorkány dajkálta, pontosabban boszorkány volt a dajkája, aki magával az Ördöggel kötött szövetséget a nő kiszabadítása érdekében. Napközben a kőművesek lelkiismeretesen építették a várat, pakolták és ragasztották a téglákat, azonban minden reggel azt látták, hogy a falaknak se híre – se hamva. 

Ennek az volt az oka, hogy az Ördöghöz hűséges ördögfiókák az éjszaka sötétjében hollóvá változta darabról-darabra, tégláról-téglára elhordák a falakat. A kődarabokat aztán a szomszédos dombtetőre hordták, így épült fel az a vár, amit ma hollókői várnak ismerünk. Egyes változatokban Kacsics megbűnhődik a tettéért, és halála után sem lel békére, hanem szelleme most is a vár kövei között bolyong.

hirdetes

A siroki vár vörös démona

hirdetes

A Mátra keleti részen, egy vulkáni hegycsúcson magasodik, mintegy 296 méter magasan a siroki vár. Története visszanyúlik még az Árpád-kor előtti időkbe, állítólag már az avarok idején is itt állt az erőd. A török hódoltságot követően a vár elhagyatottá vált, és mára számos kísértethistória kapcsolódik hozzá. Ezek közül a leghíresebb Kompolt Gizella tragikus története, akit az utókor a vörös démonként emleget. 

Úgy szól a történet, hogy volt egyszer egy gyönyörű, tűzvörös hajzuhataggal rendelkező lány, Gizella, aki apja halálát követően a vár úrnőjévé vált. Furcsa lány volt, keveset mosolygott, inkább fegyverekkel szeretett játszani, mint szalagokkal, és szerelmes mindössze egyszer lett – bár arról azóta is beszélünk. Egy éjszaka hét vitéz keveredett a siroki várhoz, akik éjszakára szállást kértek. Gizella szívesen befogadta őket, és miközben vendégül látta a vitéz urakat, az egyikükkel szerelembe esett.

Bár szerelme viszonzásra talált, nem lehettek együtt, ugyanis mind a hét vitéz szemet vetett a gyönyörű lányra és magának akarta. Ezért aztán úgy döntöttek – ahogy ez már csak a férfiaknál évezredekig óta szokás –, hogy megküzdenek a lány kezéért. A harcban Gizella szerelme sajnálatos módon meghalt, a lány pedig bosszút állt a többieken: végzett a másik hat vitézzel, majd a legmagasabb sziklaszirtől a mélybe vetette magát. A helyiek állítják, hogy szellem a mai napig kísért a vár körül, és nincs egyedül – a hét vitéz szelleme sosem marad el mellőle.

Még nincs vége, a következő oldalon vár még két legenda!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Becsület Rend

Magyar Becsület Rend: A Magyar Becsület Rend 2011-ben alapított kitüntetés. Létrehozásáról... Tovább

Szódavíz

Milliók isszák világszerte naponta, azonban kevesen tudják róla, hogy ez is magyar találmány.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem