hirdetes

5 barlang Magyarországon amelynek gyógyító ereje van

ZH
Frissítve: 2024.05.08
Frissítette: ZH

A barlangok levegője és vizei különleges gyógyhatással bírnak mikroklímájuknak köszönhetően. Magyarországon is találhatunk ilyen barlangokat, amik gyógyító erejükkel hatással vannak az emberre. Nézzük meg hol vannak Magyarországon gyógyító barlangok és hogy milyen betegségekre vannak gyógyítóhatással.

Gyógyítóbarlangok Magyarországon

Gyógyulás barlangokban már az ősidők óta


Az egészségünkre tett jótékony hatásáért már az ősemberek is szívesen látogatták a barlangokat, majd a középkorban egyes barlangok a zarándokutak megállóhelyeivé váltak. Ezekben az időkben a cseppköveket is gyógyítóhatásúnak gondolták, így fel is használták a gyógyító hatású készítményként. A tiszta, fehér cseppkövet például porrá őrölték, hogy a fiatal anya teje dúsabb legyen. A barlangok gyógyhatása a 20. században vált hivatalossá, amikor ugyanis egyes barlangok gyógybarlang minősítést szereztek.

gyógyítóbarlangok

hirdetes

Így gyógyítanak a barlangok


hirdetes
A barlang gyógyító erejének fontos tényezője a légáramlás mértéke, a barlang vize és legfőképp a levegője. Egy barlangban általánosságban nem szokott ingadozni a hőmérséklet, éves viszonylatban nem haladja meg  az egy fokot és nedvességtartalma 95-100 százalékos. Ez az a tény amelynek köszönhetően jótékony hatással van egészségünkre, valamint a csöpögő víz porladásárának következtében aeroszol keletkezik a levegőjében, amik a légutakba juttatják az ásványi anyagokat így amikor beszippantjuk a barlang levegőjét szervezetünk be kerülnek. Ezek támogatják a légúti betegségeket, csökkentik a gyulladást, a görcshajlamot és oldják a váladékot. 
A széndioxd tartalom körülbelül tízszerese a felszín levegőnek, ami serkenti a tüdő légcseréjét és megkönnyíti a légzést.
Az enyhe radioaktivitás miatt erősödik az immunrendszerünk és a sejtek anyagcseréje fokozódik.

Hazánkban is van 5 barlang, amely megszerezte a gyógybarlang minősítést. Lapozz a cikk következő oldalára és tudd meg hol találod a Magyarországi gyógybarlangokat!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csongrád megye

Csongrád megye: szintén határmegye, mivel Románia és Szerbia is közvetlen szomszédjának... Tovább

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Utazás