hirdetes

5 barlang Magyarországon amelynek gyógyító ereje van

ZH
Gyógyítóbarlangok Magyarországon

1.    Jósvafői Béke-barlang


A Jósvafőn található Béke-barlang nem csak hazánk, de a világ első gyógybarlangjának is számít. 8743 méteren egy kis patak folyik végig benne. Barlangterápiára 340 négyzetméteren van lehetőségünk a barlangban. Az 1950-es években derült ki a barlang gyógyító hatása, amikoris a barlang mellig érő 10 fokos vízében dolgozó kutatók nem betegedtek meg, valamint a beteg emberek pedig gyógyultan hagyták el a barlangot. Itt derült ki a kutatók számára, hogy a barlangban található némelyik penészgomba nagy hatású antibiotikumot termel és a barlangból nyert kondenzvíz magas arányban tartalmaz oldott kalciumot, amely a nyálkahártyákkal érintkezve gyulladáscsökkentő és nyákoldó és görcsoldó hatást eredményez. Asztmások és bronchitiszesek számára különösen ajánlott a barlang látogatása magas pára- és sótartalmának köszönhetően.

2.    Tapolcai Kórház-barlang


Hossza körülbelül 300 méter és levegője bővelkedik a kalciumban és a magnéziumban. A mélyből előtörő meleg krasztvízforrások miatt vált híressé, ugyanis ezen jelenség varázsolja hazánk legmelegebb gyógybarlangjává a tapolcai barlangot. Általános hőmérséklete egész évben 17-18 fok körüli.

hirdetes

3.    Budai Szemlőhegyi barlang


A budai barlanrendszerhez tartozó Szemlőhegyi barlang már régóta ismert gyógyhatásáról és 2003 óta már kerekesszékkel is látogatható. Páratartalma száz százalék körüli és átlaghőmérséklete állandó 12-13 fok körül mozog. A Szemlőhegyi barlang párakondenzátumában számtalan olyan oldott ásványi megtalálható, amelyek megfelelnek a Salvus víznek. A Szent István Kórház kihelyezett részlegén vehetjük igénybe a barlangterápiát, amely a barlang Óriás-folyosójában zajlik.

hirdetes

4.    Miskolc, Lillafüredi István-barlang


A lillafüredi István-barlang bejárata a  Palota Szállónál található. A barlang turisták számára is látogatható, azonban a Fekete-teremben kialakították a barlangterápiára alkalmas kúratermet, ahova a turisták már nem léphetnek be. A terem mikroklímája jótékony hatással van minden krónikus légzőszervi betegségben szenvedőre. A hőmérséklet 10 fok körül van és a relatív páratartalom 80 százalék fölötti. A levegő hasznos ásványi anyagaihoz tartozik a kalcium és magnézium, amelyek jelentős számban érzékelhetőek. Alacsony a radon szint, a portartalom, a baktérium- és gombaszám. Nincsen vízszintes irányú légmozgás, a teremben a légmozgást a felette lévő óriási kürtő biztosítja.

5.    Abaligeti-barlang


Az abaliget-barlang páratartalma 96 százalékos és a kondenzátumban magas a kalciumtartalom, amely a radioaktivitás mellett hozzájárul a légzőszervi megbetegedések, legfőképp a hörghurut gyógyításában.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc: az egyik leghíresebb magyar zeneszerző. A klasszikus meghatározás szerint Liszt... Tovább

Buzsáki lakodalmas szokások

Buzsáki lakodalmas szokások:  Körülbelül a századfordulón jött el az az időpont, mikor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Utazás