hirdetes

Ismerkedjünk meg együtt Magyarország közepével!

Sz.F.
Frissítve: 2024.06.16
Frissítette: ZH

Ti tudtátok, hogy minden egyes országnak meg szokták jelölni a középpontját? És azt is tudtátok, hogy hol található Magyarország középpontja? Ha nem, mindenképp tartsatok velem, most minden kiderül! 

Magyarország közepével ismerkedhettek meg

(Fotó forrása: Wikimédia/Moja)

Nemcsak Magyarország középpontját jelölik meg, hanem minden egyes ország középpontját – ez egy sokak által nem ismert általános nemzetközi gyakorlat, és létezik erre a feladatra egy illetékes szerv is. Magyarország földrajzi középpontjának megjelölésére az állami és társadalmi szervek részéről tapasztalható érdeklődés nyomán vállalkozott az Országos Környezet-, és Természetvédelmi Hivatal.  A megjelölés szerint Magyarország földrajzi középpontja Pusztavacs területén található, egész pontosan az északi szélesség 47 fok és 11 perc, illetve a keleti hosszúság 19 fok és 30 perc metszéspontjában – olvasható a település honlapján

Miután kiderült, hogy Magyarország földrajzi közepe Pusztavacson található, az Országos Környezet-, és Természetvédelmi Hivatal felállított a ponton egy jeltornyot, ezután vált a turisták számára is vonzóvá a település. A jeltornyot Kerényi József tervei alapján építették meg, a napóra pedig Gáti Gábor szobrász munkáját dicséri. A torony tizenegy méter magas, nyolcszögletű gúla, vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel, tetején pedig egy aranyszínben pompázó félgömb toronycsúcs jelöli a pontot, Magyarország közepét. 

hirdetes

A jeltorony egyébiránt nemcsak a pontszerű megjelölést szolgálja, hanem a természettudományi ismeretterjesztést, mint laikusok számára használható csillagászati, földrajzi megfigyelőhely. A probléma viszont az, hogy a torony közelében nincs semmiféle infrastruktúra, a területén táborozók, éjszakázók eszméletlen mértékű pusztítást végeznek minden évben. Az 1984-es botrány után az ott tervezett népünnepélyeket meg sem tartják.

hirdetes

Abban az évben, augusztus 4-5-én béketalálkozót rendeztek Pusztavacson, az első nap délutánján történt egy rendzavarás, aminek megtorlásaként a rendőrök brutális fellépéssel gyakorlatilag szétverték a P. Mobil együttes fellépésére váró többezres tömeget – vízágyú, könnygáz, kardlappal ütlegelés, volt minden, aminek nem kellett volna lennie. 

Jelenleg szerencsére nem fenyegeti nagyobb veszély, de a vandalizmus továbbra is hatalmas károkat okoz, ideje lenne jobban figyelni értékeinkre…A következő oldalon bemutatom nektek egy kicsit közelebbről Pusztavacsot, érdemes ott is velem tartani! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rákóczi híd

Rákóczi híd: Budapest főhídjainak egyike. A Rákóczi híd Budapest második legújabb... Tovább

Halasi csipke

Halasi csipke: hungarikumnak számít. Nagyon igényes, az egyik leghíresebb magyar kézimunkának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!