notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyarország közepét mutatom most be nektek

hirdetes

Ismerkedjünk meg együtt Magyarország közepével!

Sz.F.

Ti tudtátok, hogy minden egyes országnak meg szokták jelölni a középpontját? És azt is tudtátok, hogy hol található Magyarország középpontja? Ha nem, mindenképp tartsatok velem, most minden kiderül! 

Magyarország közepével ismerkedhettek meg

(Fotó forrása: Wikimédia/Moja)

Nemcsak Magyarország középpontját jelölik meg, hanem minden egyes ország középpontját – ez egy sokak által nem ismert általános nemzetközi gyakorlat, és létezik erre a feladatra egy illetékes szerv is. Magyarország földrajzi középpontjának megjelölésére az állami és társadalmi szervek részéről tapasztalható érdeklődés nyomán vállalkozott az Országos Környezet-, és Természetvédelmi Hivatal.  A megjelölés szerint Magyarország földrajzi középpontja Pusztavacs területén található, egész pontosan az északi szélesség 47 fok és 11 perc, illetve a keleti hosszúság 19 fok és 30 perc metszéspontjában – olvasható a település honlapján

Miután kiderült, hogy Magyarország földrajzi közepe Pusztavacson található, az Országos Környezet-, és Természetvédelmi Hivatal felállított a ponton egy jeltornyot, ezután vált a turisták számára is vonzóvá a település. A jeltornyot Kerényi József tervei alapján építették meg, a napóra pedig Gáti Gábor szobrász munkáját dicséri. A torony tizenegy méter magas, nyolcszögletű gúla, vasbeton vázon vörösfenyő deszkafedéssel, tetején pedig egy aranyszínben pompázó félgömb toronycsúcs jelöli a pontot, Magyarország közepét. 

hirdetes

A jeltorony egyébiránt nemcsak a pontszerű megjelölést szolgálja, hanem a természettudományi ismeretterjesztést, mint laikusok számára használható csillagászati, földrajzi megfigyelőhely. A probléma viszont az, hogy a torony közelében nincs semmiféle infrastruktúra, a területén táborozók, éjszakázók eszméletlen mértékű pusztítást végeznek minden évben. Az 1984-es botrány után az ott tervezett népünnepélyeket meg sem tartják.

hirdetes

Abban az évben, augusztus 4-5-én béketalálkozót rendeztek Pusztavacson, az első nap délutánján történt egy rendzavarás, aminek megtorlásaként a rendőrök brutális fellépéssel gyakorlatilag szétverték a P. Mobil együttes fellépésére váró többezres tömeget – vízágyú, könnygáz, kardlappal ütlegelés, volt minden, aminek nem kellett volna lennie. 

Jelenleg szerencsére nem fenyegeti nagyobb veszély, de a vandalizmus továbbra is hatalmas károkat okoz, ideje lenne jobban figyelni értékeinkre…A következő oldalon bemutatom nektek egy kicsit közelebbről Pusztavacsot, érdemes ott is velem tartani! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
53 172
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 977 205

Szótár

Téli népszokások

Téli népszokások: Alapvetően meg kell különböztetünk a népszokásokat az időpontok... Tovább

Nemzeti Színház

Nemzeti Színház: Sok helyen volt az idők során a Nemzeti Színház, most úgy látszik,a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság