hirdetes

Magyarországon jártam, de túléltem - egy külföldi emlékei hazánkról

B. Á.
Magyarország egy külföldi szemével

„A magyar nyelv tanulása térdre kényszerít majd”

Egy évtizede minden évben meglátogatom Magyarországot. Ennek ellenére a magyar nyelvtudásom még mindig nagyon alapszintű. Rengeteg szót megtanultam már, és egyszerű módon ki tudom fejezni magam. Azonban amint a beszélgetés egy kissé mélyebbé válik, elveszettnek érzem magam. Az összetett ragozás és hangrendi illeszkedés egy teljesen egyedi nyelvvé teszi a magyart. Valójában az angol jobban hasonlít az orosz, vagy sinhala nyelvekhez, mint a magyarhoz.

„Nem minden WC egyenlő a világon” Ha Magyarországon jársz, ne lepődj meg, ha a WCkben van egy kis polc, pont ott, ahová a „terméked” bepottyan. Feltételezem, ez azért van, hogy megvizsgálhasd a csomagot (esetleg egészségügyi szempontból). Vagy csak azért, hogy ne csapjon fel a víz. Akármi is az oka, nagyon fura élmény megfordulni, és szemben találni magunkat azzal, amit alkottunk.

hirdetes

„Pesszimizmus, szókimondóság és a magyar temperamentum”

hirdetes

Nem vagyok a magyar hozzáállás szakértője, de megosztom azt, amit megtanultam. A történelem során a sors nem volt túl kedves a magyar emberekkel: temérdek invázió és megszállás próbálta már elnyomni a magyar kultúrát. A mongolok, törökök, Habsburgok, németek és oroszok is mély sebeket hagytak az országban. A gyanakvó viselkedés, óvatosság és kritikus nézetek innen is fakadnak.

Ha Kaliforniában megkérded valakitől, hogy „Hogy vagy?” a válasz általában annyi, hogy „Jól. És te hogy vagy?” Magyarországon ugyanez a kérdés általában panaszokkal teli és indulatos választ von maga után. Akár pesszimizmus, akár realista gondolkodás, a magyarok önkifejezők és lényegre törők. Ha valakinek nem tetszik valami, akkor azt tudatni fogják veled. Eleinte talán nyers, goromba viselkedésnek tűnhet, de itt nem számít annak. Ne vedd magadra – az indulatok hevülnek, a decibelek emelkednek. “Szokj hozzá b...meg.”

„A gyalogosok NEM kapnak elsőbbséget” Beletelt egy kis időbe míg hozzászoktam, hogy Magyarországon az autósok nem fognak megállni neked. Többször is majdnem átmentek rajtam. Kanyarodás közben (zöld gyalogos lámpa mellett) gyakran csak centikre mennek el melletted – ez nemrég velem is megtörtént. Sok magyar gyorsan és agresszívan vezet, és nem igazán türelmesek. Úton való átkelés előtt nézz szét alaposan, és újra és újra és újra.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kassai-féle lovasíjász módszer

Kassai-féle lovasíjász módszer: „a magyarok nyilaitól ments meg uram... Tovább

Magyar akácméz

Magyar akácméz: Hungarikum, mely messze földön híres. A magyar akácméz világos, lágy,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek