hirdetes

Hol túrázz ősszel? Ezek Magyarország legszebb erdői!

VN

Ha ősz, akkor színes falevelek. Ha színes falevelek, akkor hatalmas erdőjáró túrák. De mégis hol, merre induljunk? Mutatjuk Magyarország legszebb erdőit, ahol igazi felüdülés egy hatalmas őszi túrázás!

Magyarország legszebb erdői őszre

Magyarország legszebb erdői: Gemenci erdő

A Gemenci erdőnél izgalmasabb vidéket, nem sokat lehetne mutatni. Élővilága nagyon sokszínű, ami miatt gyakorta, sokan felkeresik. Különlegessége, hogy ez az erdő hazánk legnagyobb árterülete, és a Duna-Dráva Nemzeti Park oltalma alatt áll. Ez azt jelenti, hogy bizonyos része minden évben víz alá kerül, emiatt pedig az erdős területen számos apró szigetre, holtágra lehet lelni. A Gemenci erdőnek vannak olyan részei, ahol olyan sűrűn nőttek a növények, hogy lehetetlen bejárni a részt. Jellemző fák itt a fűzfafélék, a nyárfák, de ha jókor vagyunk jó helyen, akkor galagonyával, és hamvas szederrel is lehet találkozni, sőt igazi ritkaság, a tavaszi csillagvirág is nő a területen – persze nem ősszel! Olyan védett állatfajoknak ad otthont ez a csodaszép erdő, mint a rétisas, a kerecsensólyom, békászó sas vagy a feketególya, de leginkább a gímszarvasairól híres a vidék. Sokan szarvasbőgést hallgatni érkeznek ősszel a gemenci erdőbe.

hirdetes

Gyerekekkel kirándulsz? Ugye nem hagyjátok ki ezeket az erdei kisvasútvonalakat sem?  

Magyarország legszebb erdői: Kerecsendi Berek-erdő

hirdetes

450 különböző faj található ezen a Bükki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó területen, ami a Bükkalja nyugati peremén, a Laskó-patak teraszán található. A helyiek sokáig csak berekként, fácányos berekként hivatkoztak erre a területre, hiszen nem régiben adtak csak neki hivatalos nevet. Nagyon ritka, hogy ebben az erdőben erdőssztyepp-zónára jellemző társulásra utaló nyomokat lehet találni, ami más hazai erdőre egyáltalán nem jellemző. Nem ritkák itt az olyan különlegességek, mint a barázdált csenkesz, a tavaszi hérics, a koloncos legyezőfű. Kialakított tanösvény vezeti a kirándulókat, ahol különleges növényeket lehet megcsodálni. Ez az erdő a gyerekek nagy kedvence is lehet, hiszen számos különleges pillangófajnak ad otthont. 

Erdőjárás a magasban? Íme az ingyenesen látogatható lombkoronasétányok teljes listája! 

 

Egyébként meg lapozz egyet, ha nem akarsz hazánk legkülönlegesebb erdőjéről lemaradni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Frakk a macskák réme

Frakk a macskák réme: Sok gyerek kedvence volt a 80-as, 90-es években. A Frakk, a macskák réme... Tovább

Mecsek

A Mecsek Magyarország egyik legjelentősebb hegye, a Dunántúli-középhegység... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Utazás