hirdetes

Magyarország úthálozatának kiépülése

P. B.

Ma már természetes, hogy mindenhová kiépített úthálózaton közlekedünk, valamint már nincs olyan hely, ahová nem tudunk kocsival eljutni, azonban ez nem mindig volt így. 
 

Utak Magyarországon régen és most

A ma is ismert közutakat Magyarországon a 20. század elején kezdték el fejleszteni párhuzamosan a személygépjárművek számának növekedésével. A megnövekedett forgalom nehéz feladatok elé állította az akkori munkásokat, tervezőket. Új szempontokat kellett figyelembe venniük, mint például az utak szélessége és a karbantartások mennyisége. 

A magyar közútfejlesztés aranykorát az 1890-1920-ig terjedő időszakra teszik a szakemberek, mivel ebben az időszakban adták ki az első közúti törvényt, amelyben az utakat különböző osztályokba sorolták. Makadámutak épültek, az alföldi régióban történt a legtöbb építkezés. 

hirdetes

Utak a világháborúk időszakában 

Az első világháború következtében a magyar gépkocsiállomány csökkent, illetve az utak minősége látható módon romlott. A következő harmincéves periódusban a háború lezárta után rohamosan fejlődött a járművek iránti kereslet, illetve az utak minőségét is fel kellett javítani.

hirdetes

A 30-as években jelentek meg a betonburkolatú utak, melyeket már szükséges volt erősebbre készíteni. A makadámutak rendkívül porosak voltak, mivel ezekben az időkben jelent meg a közúti árufuvarozás, amely versengett a vasúti szállítmányozással, és a közlekedéspolitika hátrányos helyzetbe hozta a közút fejlesztését. 

1941-ben adták át az ország első, két nyomvonalú gyorsforgalmi útját, amely a Ferihegyi repülőtérre vezetett. Ebben az évben váltott át Magyarország a jobb oldali közlekedésre utolsó előttiként Európában.

A második világháborút követő években nem sok idő és pénz maradt rendkívüli fejlesztésekre, inkább az addigi leromlott utakat hozták helyre, mivel a gépjárművek száma a sokszorosára nőtt pár év alatt, az áruszállítás fontos iparág volt az országban. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bükk

Bükk: szokás Magyarország második legnagyobb hegyének nevezni. A Bükkben található az... Tovább

A Mikulás ünnep eredete

A Mikulás ünnep eredete: A Mikulás, akit Szent Miklósként is ismerünk, egy kis-ázsiai, Patara... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!