hirdetes

A magyarországi cigányfalu csodájára jár a világ! Példátlan dolgot tettek!

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult. Egy idő után azonban hihetetlen, példamutató dolog történt, ismerd meg a kis falu történetét te is! 

A magyarországi cigányfalu csodájára jár a világ! Példátlan dolgot tettek!

Cserdi szinte száz százalékban cigányok lakta, elhanyagolt falucska volt a világ végén. Mint oly sok másik kistelepülés, ez a falu is totális hanyatlásnak indult a rendszerváltás után: mindennapossá vált a bűnözés és az iszogatás, az embereknek nem volt munkája, sokan lopásból tartották fenn magukat. Pedig ez nem volt mindig így. A 90-es évekig a falunak tehetséges, sokoldalú lakói voltak a falunak, becsülettel megdolgoztak a betevőjükért, ugyanis évtizedekig kosárfonásból éltek. Aztán, mikor nem volt kereslet a kosarakra, elkezdődött a züllés.

Ki tudja, mi lenne most a faluval, ha nem tűnik fel a színen egy tehetséges, karakán polgármester. Bogdán László Cserdiben véghezvitte azt, amit az elmúlt két-három évtizedben egyetlen politikai párt vagy politikus sem tudott megtenni. A korábban a bűnözéstől hemzsegő település most virágzik, lakói dolgoznak és remekül megélnek munkájukból. Amikor megválasztották, a polgármester egyik első lépése az volt, hogy bezáratta a helyi kocsmát, majd munkára fogta az embereket. És még nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes
A magyarországi cigányfalu csodájára jár a világ! Példátlan dolgot tettek!

A munkából remek kis keresethez jutottak a lakók, így rákaptak a termelésre. Örömmel dolgoznak a földeket, művelik, kapálják és learatják a hasznait. A tűzifára sincs gondjuk, létrehoztak egy önkormányzati erdőt, ami bőségesen ellátja a helyieket fával. Olyan sikeresek a termelésben, hogy a falu saját márkás termékeket dobott piacra, amikből rövidesen a boltok polcaira is kerül. 

hirdetes

 

A cigány lecsó csak az egyik ilyen, e mellett lekvárt, savanyúságot, fadobozos krumplit, fokhagymát, cserdi kolbászt is rejt a márkanév.

A <a class="autolinkeles" title="magyarország" href="https://www.magyarorszagom.hu/magyaroraszag.html">magyarország</a>i cigányfalu csodájára jár a világ! Példátlan dolgot tettek!

2005 óta a Pécshez közeli Cserdiben parkosítottak, játszóteret építettek, a házak többségét felújították, megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget. Cserdiben nem szülnek 12 évesen a roma lányok, minden gyerek jár iskolába, a felnőttek szorgosan dolgoznak. Mindennapjaik része lett az adományozás is, járják a környékbeli falvakat, és aki szükségét érzi, annak adnak.

Az adományosztók pólóján ez áll: Önöknek termeltük és nem önöktől loptuk. Noha az elmúlt öt évben közel háromszáz előadást tartott Bogdán László, mégis fájdalmasan kevesen tudnak erről a jól működő településről és közösségről. Pedig itt az élő példa, lehet ezt így is. Jó lenne, ha minél több emberhez eljutna!

Forrás: vilaghalo.info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent Lukács gyógyfürdő

Szent Lukács gyógyfürdő:  A Szent Lukács gyógyfürdő Budapest egyik legrégebbi... Tovább

A Pál utcai fiúk

A Pál utcai fiúk  A Pál utcai fiúk Molnár Ferenc 1907-ben megjelent... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!