Ünnepek Magyarországon

Ez a rovat azért jött létre, hogy ne kelljen keresgetni a magyarországi ünnepeket, mi egy helyre gyűjtöttük össze azokat az ünnepeket, amiket Magyarországon tartunk.

 

Ünnepek Magyarországon – Milyen típusú ünnepek vannak Magyarországon? 

A nemzeti ünnepet, állami ünnepet, valamint a többi munkaszüneti napot megkülönbözteti a magyar jogrendszer. Összesen két nemzeti, és egy állami - ami egyben nemzeti is – ünnepünk van, melyek ugyanakkor munkaszüneti napok is. A többi munkaszüneti nap többnyire egyházi ünnepekhez, valamint jeles történelmi eseményekhez, például szabadságharchoz, forradalomhoz köthető. Ezeken felük vannak még törvényben rögzített nemzeti emléknapok is, melyek valamely tragikus vagy éppen örömteli történelmi eseményre való emlékezésre szolgálnak, ezek viszont nem munkaszüneti napok. 

 

Ünnepek Magyarországon – Államilag elismert ünnepek és emléknapok 

Január 1. – Újév napja, ami egyben munkaszüneti nap. 
Február 1. – A köztársaság napja, 1946-ban ezen a napon fogadta el a nemzetgyűlés Magyarországot köztársasággá kinyilvánító törvénycikket. Nem munkaszüneti nap.
Február 25. – A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. Nem munkaszüneti nap. 
Március 15. – Az 1848-as forradalom ünnepe. Munkaszüneti nap. 
Nagypéntek, húsvét – Mozgó ünnepek, munkaszüneti napok.
Április 16. – A holokauszt áldozatainak emléknapja. Nem munkaszüneti nap.
Május 1. – A munka ünnepe, munkaszüneti nap.
Pünkösd – Mozgó ünnep, munkaszüneti nap.
Június 4. – A nemzeti összetartozás napja, a trianoni békeszerződés aláírásának emléknapja. Nem munkaszüneti nap. 
Június 16. – Nagy Imre emléknap, nem munkaszüneti nap.
Június 19. – A független Magyarország napja, 1991-ben ezen a napon hagyták el hazánkat a megszálló szovjetek. Nem munkaszüneti nap.
Július 22. – A nándorfehérvári diadal emléknapja, nem munkaszüneti nap.
Augusztus 20. – Az államalapítás ünnepe, munkaszüneti nap.
Augusztus 23. – A totalitárius diktatúra áldozatainak európai emléknapja, nem munkaszüneti nap.
Október 6. – Az aradi vértanúk emléknapja, nem munkaszüneti nap.
Október 23. – Az 1956-os forradalom ünnepe, munkaszüneti nap.
November 1. – Mindenszentek, munkaszüneti nap.
November 2. – Halottak napja, nem munkaszüneti nap.
November 4. – Az emlékezés napja, az 1956-os forradalom leverésének emléknapja, nem munkaszüneti nap.
November 13. – A magyar nyelv napja, 1844-ben ezen a napon lett hivatalos nyelv a lati helyett. Nem munkaszüneti nap.
November 25. – Gulag-emléknap, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja. Nem munkaszüneti nap.
December 25-26. – Karácsony, munkaszüneti nap.

 

Ünnepek Magyarországon – Egyházi ünnepek

A fontosabb keresztény egyházi ünnepek többsége egyben államilag elismert ünnep is. Nagypéntek (húsvét előtti péntek), húsvét, Pünkösd (50 nappal húsvét után), Nagyboldogasszony ünnepe (augusztus 15.), Szent István ünnepe (augusztus 20.), a reformáció napja (október 31.), mindenszentek (november 1.), Halottak napja (november 2.), Szenteste (december 24.), karácsony (december 25-26).

 

Ünnepek Magyarországon – Néphagyományokhoz kötődő ünnepek

Farsang farka (húshagyókedd és a megelőző hétvége, februárban vagy március elején), Keresztelő Szent János ünnepe (június 24.), Szent Péter és Szent Pál ünnepe (június 29.), az új kenyér ünnepe (augusztus 20.), Halottak napja (november 2.), Mikulás (december 6.), Szilveszter (december 31.). 

 

Húsvét ünnepe

Húsvét – Mi is a húsvét, mit ünneplünk húsvét idején? A kereszténység legnagyobb ünnepe, a Krisztus-központú kalendárium központi főünnepe a húsvét. Jézus, pénteki keresztre feszítése utáni harmadik napon, vagyis vasárnap feltámadt, a Biblia szerint. Halálával megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A...

Karácsony Magyarországon

Karácsonyi hírek és érdekességek Magyarországon. Érdekes programok, karácsonyi látnivalók egész Magyarország területén, melyeket te sem hagyhatsz ki!    Karácsony Magyarországon – Karácsonyi szokások Magyarországon Magyarországon a katolikus keresztények számára Jézus születése napjának fénypontja a karácsonyi misén való részvétel (24-én...

Pünkösd

Pünkösd - Mit ünneplünk pünkösd idején A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek kiáradását ünnepli meg. A Szentlélek az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja, áradása; ez a kiáradás. A Szentlélek (görögül hagion pneuma, latinul Spiritus Sanctus), ezen a napon áradt ki Jézus...

hirdetés

címkék: