notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudtad, hogy Magyarországon van Őserdő? Most megtudhatod azt is, hogy hol!

hirdetes

Magyarországon őserdő? Igen, tényleg van

vd

Az őserdő szó hallatán talán a legtöbb embernek Afrika vagy Dél-Amerika őserdői jutnának eszébe, az Amazonas, vagy valami hasonló, dzsungelhez közelálló erdő, mely tele van ritka és néha még ismeretlen állat- és növényfajokkal. Azonban most nem erről van szó. Tudtad, hogy kicsiny hazánkban még van az ősidőkből megmaradt tényleges őserdő? Megmutatjuk hol is pontosan.

Látogass el Európa egyetlen őserdejébe Magyarországon

A jégkorszak lezárultával Európa éghajlata jelentős mértékben enyhült, ami nagymértékben kedvezett az erdős területek elterjedésének, azonban a korai időkből származó növények alig maradtak meg. Ebből a szempontból Magyarország területe egyedülállónak számít Európában, hiszen régi emlékként egy apró folt őserdő mégis megmaradt az ország területén. 

Nehéz elképzelni, hogy a mai Magyarország területén kb. 110 000 évvel ezelőtt még mamutok és őslények járkáltak, és hogy éghajlata és tája sokkal inkább hasonlított a mai Szibériáéhoz. A földtörténet legutolsó eljegesedése, a Würm-glaciális alatt hazánk területe inkább egy jeges tundrához állt közel. Rengeteg, látványos nyomot hagyott maga után a világon, ám befejeztével jelentősen megváltozott többek között Magyarország éghajlata is. 

A jégkorszakból maradt őserdő


A napjainkban ismert Hortobágy korántsem hasonlít, a több mint 12 000 évvel ezelőtti önmagára. A glaciális időszaka után a mai Alföld területét teljesen elborították a fás erdők. Az emberek megjelenésével és a népvándorlás kezdetével ez az úgynevezett őserdő folyamatosan csökkent, mivel az ember számára egyre több helyre volt szükség, hogy életterét kialakítsa. Az idő előrehaladtával, a fakitermelésnek és a mezőgazdaságnak köszönhetően egyre több ősfa tűnt el az erdőkből, helyüket felváltották az idegen tájról betelepített fák. A cikk tovább folytatódik a következő oldalon.

hirdetes
 

Látogass el Európa egyetlen őserdejébe Magyarországon

A Mátra ősi ajándéka

Az őserdő fogalma ténylegesen olyan erdőt jelent, mely növényzetének fejlődésébe nem avatkozott bele emberi kéz sohasem. Európa területén szinte egyetlen ilyen erdőség sem maradt fent a jégkorszak után, azonban Magyarország északi részén, a Mártában az 1970-es évek elejéig még fellelhető volt egy apró, érintetlen erdő terület, mely a régi őserdők maradványaként fentmaradt. A Kékestető környékén ekkor vágták ki az utolsó fáit annak az őserdőnek, mely sokáig nagy részt birtokolt magának az ország területéből.

hirdetes

(forrás: erdorezevartum.hu)

A természetvédelmi törvényeknek hála azonban nem tűnt el a teljes őserdő. A Mátra északi lejtőin, még ma is megtalálható az egykori őserdő megmaradt nyúlványa. 1993-ban létrehozták az Erdőrezervátum programot, mely keretében sikerült megvédeni egy apró részt a régmúlt őserdőjéből. A 2000-es évek elejétől fogva fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll a Mátra gyönyörű északi lankáink megbúvó Csörgővölgyi Erdőrezervátum, mely így megmaradhatott hazánk egyetlen őserdőjének.


A kb. 135 hektáros területen nincs helye emberi beavatkozásnak olyan szinten, hogy a széltől, vagy más időjárási viszontagságtól kidőlt fákat sem szabad eltávolítani. Az erdő faállományát sűrű lombkoronájú bükkfák, éger, gyertyános és cser tölgyesek teszik ki. Az oltalom alatt álló területen keresztül folyik a Csörgőpatak, mely az áradáskor egymásnak csapódó sziklák és kövek hangjáról kapta a nevét.Az erdőrezervátum teljes területén kb. 25 éve zajlanak a folyamatos ökológiai vizsgálatok.

Mivel csak igen kevés mérsékelt övi őserdő maradt fent Európa területén, így a kutatóknak csak kevés információjuk van az erdőképződés folyamatáról. Éppen ezért a kutatók munkáját mindennél előbbre helyezik, így az őserdő csak külön, a nemzeti parktól kapott előzetes egyeztetéssel látogatható. Ám ennek ellenére is kifejezetten ajánlott ellátogatni ide, hiszen remek turista útvonala van, így bárki átélheti, hogy milyen érzés egy igazi őserdőben sétálni. A völgy Mátraszentistvánról, Mátraszentimréről, Mátrakeresztesről és a Ágasvári turistaháztól is elérhető.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szikvíz

Szikvíz:Hungarikum. Felfedezése a véletlennek tudható be. A szódavíz készítéséhez... Tovább

Dobos torta

Dobos torta: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. A dobostorta megalkotója Dobos C.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyarország Utazás