hirdetes

Mi az majomhimlő? Hogyan jutott Európába?

VN
Mi a majomhimlő?

Mi köze a majomhimlőnek a koronavírushoz?

Szakértők szerint van némi köze a majomhimlőnek a koronavírus járványhoz is, mégpedig az, hogy a koronavírus járvány lecsengő ágának köszönhetően, feloldódtak az utazásra vonatkozó korlátozások is, így megnövekedett az utazási kedv. Sokan egzotikusabb régiókba is bonyolítanak le utazásokat a bezárások végezetével. Azonban szakértők szerint a majomhimlő nem fog olyan világjárványt okozni, mint a koronavírus, ugyanis kiütések miatt elég könnyű felismerni és nyomon követni, másrészt pedig a himlők elleni vakcinák védelmet nyújthatnak, mivel nagyon hasonló a közönséges himlőhöz a kór. (Ezen a ponton meg kell jegyezni, hogy 40 éve világszerte abbahagyták a himlő elleni védőoltásokat.) Tehát nem kell pánikolni, de nem szabad félvállról venni sem! Fontos az eseteket alaposan kivizsgálni, jelezhetik a vírus újszerű terjedési módját is az új esetek. A koronavírushoz hasonlóan majomhimlő is zoonózis, így akár világjárvánnyá is nőhet.

hirdetes
Az állatokról átterjedő vírusokkal kapcsolatban soha nem tudhatod, mi fog történni – mondja Jay Hooper, az Egyesült Államok Hadseregének Fertőző Betegségek Kutatóintézetének munkatársa.

Majomhimlő Európában 

hirdetes

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították.  Az elmúlt napokban majomhimlős eseteket jelentettek egyebek között az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, Franciaországból, valamint az Egyesült Államokból és Kanadából is. A majomhimlő már a határban van, Bécsbe is eljutott. Belgiumban 21 napos karantént rendeltek el a majomhimlővel fertőzött személyek számára. Magyarországon egyelőre még nem jelent meg gyanús eset.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Az első bécsi döntés

Az első bécsi döntés: a szlovák és magyar felek által felkért két döntőbíró, Ribbentrop... Tovább

Doroszlói szentkút

Doroszlói szentkút: nemzeti értékünk, szent helynek számít, mely manapság sajnos már... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Történelem Utazás