hirdetes

Mi az majomhimlő? Hogyan jutott Európába?

VN

Amikor az első hírek kezdtek terjedni a koronavírusról annak idején, csak legyintettünk, hogy ugyan már egy kis köhögés, és láz Kínában, meg denevérek, kit érdekel ez? Aztán mindenki tudja, hogyan folytatódott a történet….Te is arrébb néztél, ha olvastál valamit a koronavírusról, ne tedd ezt a majomhimlővel is. Mutatjuk mi az a majomhimlő, hogyan jutott Európába, és mire kell készülni?  Igen, arra is válaszolunk, hogy lesz-e világjárvány a szakemberek szerint. 

Mi a majomhimlő?

Mi az a majomhimlő?

Egyre többet szerepel a majomhimlő kifejezés a hírekben, nézzük mi az! Tudományosan a majomhimlő vagy Monkeypox egy zoonózis vírus okozta (családi poxviridiae ) hasonló orthopoxviridae, mint az emberi himlő. Leginkább a trópusi, afrikai országokban ismert megbetegedés- a himlőhöz hasonló tüneteket okoz, mint láz, duzzadt nyirokcsomó, fájdalmas kiütések, hólyagok, elsősorban a végtagokon, valamint az arcon. Általában enyhe lefolyású, 1%-os a halálozási aránya (legalábbis a mostanában detektált nyugat-afrikai törzs esetében, ugyanis a kongói törzs ennél sokkal súlyosabb, 10%-os halálozási aránnyal jár). A vírus nyállal, és más testnedvekkel terjed.

hirdetes

Hogyan jutott el a majomhimlő Európába?

hirdetes

Annyit elárulunk, hogy ennek most nem a denevérekhez lesz köze, és még csak nem is feltétlen a majmokhoz, noha a név erre utal, és valóban a majmokhoz is van egy kis köze a betegségnek. Legelőször ugyanis, egészen pontosan 1958-ban majmokon fedezték fel a kórt. A legtöbb ember azóta is leggyakrabban állatoktól, nem pedig emberektől kapja el a fertőzést, noha manapság inkább rágcsálók terjesztik azt Nyugat- és Közép-Afrikában. Eddig nagyon ritkának számított az, ha valaki egy másik embertől kapta el a majomhimlőt, azonban a mostani esetek arra engednek következtetni, hogy a betegséget közösségi átvitel útján kaphatták el, de van még sok-sok kérdőjel a képletben. A szakemberek arra jutottak eddig, hogy az Egyesült Királyságban az esetek egy része nem áll kimutatható kapcsolatban egymással, és egyetlen emberen kívül nem is voltak Afrikában a betegek.

Mi köze a majomhimlőnek a koronavírushoz? Mi a helyzet Európában? Lesz világjárvány? Lapozz és mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a majomhimlővel kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ipoly

Ipoly: A nagy magyarországi folyók egyike. Az Ipoly egy folyó Szlovákiában és Magyarországon,... Tovább

Komáromi erődrendszer

Komáromi erődrendszer: A komáromi erődrendszer részei egyrészt a történelmi Komárom két... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Történelem Utazás