hirdetes

Miért érdemes ellátogatni a Margit-szigetre?

LK

Úgy tűnik, hogy minden nagyobb városnak megvannak a jellegzetes, neves parkjai, amelyek afféle zöld oázisként biztosítanak némi nyugalmat és csendet a nyüzsgés és zaj kellős közepén. Habár Budapesten mindenképpen említést érdemel a Városliget és a megannyi érdekesség, amit magában rejt, most egy igazán különleges parkról, pontosabban egy egész szigetnyi parkról szeretnénk bővebben is szót ejteni.

Néhány érdekesség, amit érdemes tudnod a Margit-szigetről

A Margit-szigetet a középkorban Nyulak szigeteként ismerték a helyiek (habár volt Urak szigete, Boldogasszony szigete és Budai-sziget is), és királyi vadászterületnek számított. A tatárjárást követően IV. Béla apácakolostort építtetett a szigeten és megfogadta, hogy ha sikerül visszaszereznie az országot a mongoloktól, akkor lányát ide küldi majd. Nem sokkal később a mongol seregek elhagyták az országot, IV. Béla betartotta ígéretét, és lányát Margitot (Árpád-házi Szent Margit) a zárdába küldte. Innen származik a sziget mai elnevezése.

Ma a sziget a Margit hídon keresztül érhető el mindkét városrészből. A hatalmas parkként működő sziget kiváló lehetőségeket nyújt mindazok számára, akik szeretnének elmenekülni egy kicsit a főváros zsongása elől, vagy azok a látogatók, akik szeretnék egy olyan oldalát is látni Budapestnek, amelyről sokan el sem hinnék hogy valóban a városhoz tartozik.

A következőkben azoknak kínálunk néhány tippet, akik szeretnék felfedezni a Margit-szigetet!

Menj egy kört egy elektromos autóval

A 2,5 kilométer hossz és 500 méter széles sziget felfedezése kissé nagy falatnak bizonyulhat mindazok számára, akik kisgyermekekkel érkeznek ide kikapcsolódni (ugyan ez vonatkozik a már nehezebben mozgó idősekre is). Akik szeretnék elkerülni a több kilométernyi lépkedést, azoknak lehetőségük van elektromos autót bérelni. Persze a kerékpárosok is kedvükre végigtekerhetik a szigetet, és még biciklik is bérelhetők helyileg erre a célra.

hirdetes

Látogasd meg a helyi víztornyot

A Margit-sziget Art Nouveau stílusú víztornya 1911 óta emelkedik az ég felé. Ez a torony látja el vízzel a szigeten működő éttermeket, szállodákat és egyéb létesítményeket. 2012 óta művészeti kiállítások helyszíneként is működik, illetve itt rendezik meg a Budapesti Nyári Fesztivált is. A toronyból kiváló kilátás nyílik a sziget többi részére, és persze mindkét szomszédos városrészre is.

hirdetes
Néhány érdekesség, amit érdemes tudnod a Margit-szigetről

Csobbanj egyet

Budapesten temérdek neves fürdő található, amelyek közül egy éppen a Margit-szigetet ékesíti. A Palatinus egy kifejezetten jól felszerelt fürdő, ahol a fővárostól megszokott gyógyvízen kívül izgalmas medencék és temérdek vízi szórakozási lehetőség várja a felfrissülésre vágyókat.

Látogass el a budapesti Japánkertbe

A sziget északi csücske alatt helyezkedik el Budapest saját Japánkertje, ahol egy halastó, egy sziklakert, törpefák és egy mestersége vízesés várja a látogatókat. A Palatinus mellett található a Rózsakert, amelyet szintén érdemes megcsodálni a tavasz második felében, amikor a virágok legjobb formájukat hozzák.

A Margit-sziget romjai

Egyfajta időutazásra invitálják az érdeklődőket a Margit-szigeten található romok, amelyek egy XIII. századi domonkos kolostor emlékét őrzik. Az épületnek ma már csupán néhány maradványa tekinthető meg a szigeten.

Hallgasd meg a zenélő szökőkutat

A Margitszigeti szökőkút a sziget déli vége felé található. Az éjszaka megvilágított szökőkút mellett a nap folyamán többször is klasszikus zene hallható, amely a feltörő víz látványával együtt igazán egyedi élményt nyújt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Egri piros alma

Egri piros alma: Eger környékén, Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor és magyar I.... Tovább

Pécsi Ókeresztény sírkamrák

Pécsi Ókeresztény sírkamrák: Magyarország kilenc világörökségi részének egyike. A pécsi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem
X
Kövess minket facebookon!