Márton-napi libalakoma: a legjobb Márton-napi ételek hagyományos receptjei: Márton-napi libaleves, Márton-napi libapástétom, Márton-napi ludaskása, Márton-napi libacomb aszalt szilvával

hirdetes

Márton-napi libalakoma: a legjobb Márton-napi finomságok receptjei

VN

November 11-én Márton nap, és tudjátok mit jelent ez? Hát persze, hogy tudjátok, mert biztosan olvastátok már ezt a Márton-napi hagyományokat bemutató cikkünket! Hatalmas lakomát jelent, és ehhez már mutatjuk is a legjobb Márton-napi ételek receptjeit, előre szólunk, hogy a lakoma sztárjai a liba, és az új bor!

Márton-napi liba receptek

Márton-napi libaleves recept

Hozzávalók a Márton-napi libaleveshez

2 kg libahús (ez lehet comb vagy aprólék)
30 dkg sárgarépa
20 dkg zellergumó
5 dkg vöröshagyma
30 dkg gomba
20 dkg zöldborsósó
apróra vágott petrezselyem
fűszerek (só, bors)

A Márton-napi libaleves elkészítése

Ez egy nagyon egyszerű recept, kezdőknek is ajánljuk! Első lépésként a libahús elkészítéséhez állunk neki: a megtisztított libaaprólékot vagy combot feltesszük egy fazék hideg vízben főni, ha felforrt, lehabozzuk, leszedjük a zsírját, és nagyjából puhára főzzük. Ehhez hozzáadjuk a megpucolt és felszeletelt zöldségeket, és sózzuk, borsozzuk, lassú tűzön addig főzzük, míg meg nem puhul. Tálalás előtt finomra vágott petrezselyemmel megszórjuk, levestésztával tálaljuk. 

hirdetes

Márton-napi libapástétom recept

Hozzávalók a Márton-napi libapástétomhoz

1 egész libamáj
1 l tej
2 dl édes tokaji bor
szerecsendió

hirdetes
késhegynyi fahéj
csipet porcukor

bors

Márton-napi libapástétom elkészítése

Egy fenséges étel, egyszerű receptjét mutatjuk be nektek, elkészítése több napot is igénybe vesz, hiszen pihentetni kell több fázisban is. Első lépésként a máj megtisztításával kell kezdeni: áztassuk 1 liter víz és egy liter tej keverékébe 12 órára, ezt követően locsoljuk meg a borral a májat és hagyjuk még egy órát pihenni, majd a fűszerekkel ízesítjük mindkét oldalát. Majd tegyük a májat szorosan egy üvegedénybe és előmelegített sütőben, 130 fokon süssük egy órán át, hagyjuk kihűlni, majd egy napig pihentessük a hűtőben. Másnap szedjük le a zsírját és olvasszuk fel, majd kenjük vissza a májra és további 3-5 napig pihentessük hűtőben a pástétomot.
 

A következő oldalon mutatunk még szuper Márton-napi recepteket, többek között a legendás ludaskása receptjét is, lapozzatok!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Kárpát-medence

A Kárpát-medence a Kárpátok, az Alpok és a Dinári-hegység vonulatai által körbevett nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarság