Márton-napi libalakoma: a legjobb Márton-napi ételek hagyományos receptjei: Márton-napi libaleves, Márton-napi libapástétom, Márton-napi ludaskása, Márton-napi libacomb aszalt szilvával

Márton-napi libalakoma: a legjobb Márton-napi finomságok receptjei

VN
Márton-napi liba receptek

Márton-napi ludaskása recept

Hozzávalók a Márton-napi ludaskásához

1,5 kg libaaprólék 
20 dkg rizs
4-5 db sárgarépa
2 db petrezselyemgyökér
1/2 db zeller
1 db vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál libazsír
só 
bors
húsleveshez használt fűszerek ízlés szerint

A Márton-napi ludaskása elkészítése

Nulladik lépés a hozzávalók előkészítése: Az aprólékot mossuk meg, a zöldségeket pucoljuk meg, és ízlés szerint daraboljuk fel! Ezután tegyük az aprólékot és a feldarabolt zöldségeket egy nagyobb fazékba, öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, ízlés szerint fűszerezzük, és pár óra alatt lassú tűzön főzzünk gyakorlatilag egy levest, ezt akár még előző nap is meglehet tenni. Ha kész szűrjük le, és tegyük külön a zöldégeket a hústól, amit lefejtünk a csontról. Várjuk meg amíg elhűl, majd a daraboljuk fel a húst és a zöldségeket ízlés szerint. Egy vöröshagymát pucoljuk meg, és vágjunk fel apróra, majd libazsíron pirítsuk üvegesre! Ezután adjuk hozzá rizst, keverjük össze, és addig pirítsuk míg a rizs üveges lesz. Ekkor öntsük fel két merőkanál húslevessel, és kevergetve addig főzzük míg a rizs teljesen felszívja a levest, majd öntsük fel annyira, hogy ellepje a rizst, és ízesítjük ízlés szerint. Amikor már majdnem teljesen puha a rizs, adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket és a húst, majd óvatosan forgassuk össze, és főzzük készre. Tálaljuk apróra vágott petrezselyemmel! 

Márton-napi libacomb aszalt szilvával

Hozzávaló a Márton-napi aszalt szilvás libacombhoz

4 db libacomb
2 paprika
2 paradicsom
10 dkg vegyes zöldség
3 gerezd fokhagyma
20-25 szem aszalt szilva
1 dl vörösbor
kevés cukor
fahéj
olaj
majoránna

bors

A Márton-napi aszalt szilvás libacomb elkészítése

libacombokat sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg a majorannával, és helyezzük egy tepsibe a szeletekre vágott zöldségekkel, valamint 1-1 paprikával és paradicsommal, fokhagymával, majd locsoljuk meg kevés olajjal és vízzel. Közepesen meleg sütőben, alufólia alatt 1 óra alatt puhára pároljuk, majd pirosra sütjük a combokat. Az aszalt szilvát ez idő alatt majd beáztatjuk, serpenyőben, kevés vajon egy evőkanál cukrot karemellizálunk. Ehhez hozzáadjuk a szilvát, őrölt fahéjjal megszórjuk, és azonnal felengedjük vörösborral. Rövid ideig pároljuk. Majd együtt tálaljuk! 

Jó étvágyat kívánunk a Márton-napi lakomához! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Népszabadság

Népszabadság: A Népszabadság Magyarország legnagyobb országos politikai, közéleti napilapja... Tovább

Kőszegi vár

Kőszegi vár: Az ország legnyugatibb vára, mely Kőszeg történelmi hangulatú óvárosában... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyarság