notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Márton nap népszokások, Márton napi hagyományok, mikor van Márton nap

hirdetes

Márton nap Magyarországon

Sz.F.

Szent Márton napján (röviden csak Márton nap – november 11.) Magyarországon az új boroké és a libáké a főszerep. A tavasszal, illetve a nyár elején kikelt libák általában ekkorra szednek fel annyi súlyt, hogy készek legyenek a vágásra. Általában ilyenkor kóstolják meg először az éves szüretből készült új borokat is, így a Márton nap híres kiadós lakomáiról.

Márton nap hagyományai, Magyarország és Márton nap

A hónap során több étterem menüjébe is bekerül néhány a különleges Márton napi fogás, a borászok pedig büszkén mutatják be legfrissebb alkotásaikat. De hogyan kapcsolódnak egymáshoz Szent Márton, a borok és a libák? Erről a neves napról több történet is született már, méghozzá évszázadokkal ezelőtt. Tarts velünk, amint felfedezzük ezeket a következőkben!

Márton nap – Ki is volt Szent Márton?

A történet egy római tiszt fiával, Mártonnal kezdődik, aki Savariában (ma Szombathely) született, a Római Birodalom pannóniai tartományában, valamikor 316-317 környékén. A fiú a római császár hadseregében szolgált, amikor egy hideg éjszakán Amiens (Franciaország) megpillantott egy hiányos öltözetű koldust. A férfi láttán Márton fogta saját köpenyét, és kardjával kettéhasította, hogy megoszthassa azt a koldussal. Még azon az éjszakán álmában megjelent neki Jézus, ugyan abban a köpenydarabban, amelyet átnyújtott a koldusnak. Az álom láttán Márton hite tovább erősödött, és hamarosan elhagyta a hadsereget, hogy istent szolgálhassa.

hirdetes

Jócselekedetei és a szegények iránt mutatott együttérzése és könyörülete miatt annyira népszerűvé vált, hogy Tours püspökének is megválasztották. Márton azonban nem kért a püspökségből, és a történet szerint egy libaólba rejtőzött az érte küldött megbízott elől, azonban a libák elárulták őt gágogásukkal. A férfi ezt követően kénytelen volt elfogadnia püspöki pozícióját, amelyet 371-től töltött be. Élete hátralevő részét a rászorulók támogatására áldozta.

hirdetes

Egy másik legenda szerint a Szent Márton napi hagyományok egészen a római időkig nyúlnak vissza, amikor is november 11. a földművelési szezon végét és a tél kezdetét jelezte a római naptár szerint. A rómaiak libák feláldozásával tisztelegtek Aszklépiosz, a gyógyítás istene előtt. A libákat Mars, a háború istene szent madarainak tartották, egyszer ugyanis megmentették Rómát a gágogásukkal a galloktól. 

Márton nap és az időjóslás

A sült liba mellcsontjából az időjárásra jósoltak: ha a csont barna és rövid, akkor sáros lesz a tél, ha viszont hosszú és fehér, akkor havas. Az aznapi időjárásnak viszont az ellenkezője várható: „Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.” Másik megfogalmazásban: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.”

Sokfelé úgy vélik, hogy az aznapi idő a márciusi időt mutatja. A néphit szerint a Márton-napi eső utána rendszerint fagy, majd szárazság következik. Az őszi időjárás a bor minőségére is hatással van: „A bornak szent Márton a bírája”, amit lehet úgy is érteni, hogy ilyenkor már iható az újbor. A következő oldalon megismerheted a Márton-napi magyar népszokásokat! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bécs városa

Ausztria fővárosa, egykoron magyar város. Manapság a világ egyik legélhetőbb városának... Tovább

Kincsem

Kincsem: Kincsem többszörös díjnyertes, Magyarországon tenyésztett, angol telivér... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyarország Magyarság