hirdetes

Mátyás, az igazságos

Sz. F.
Mátyás, az igazságos - Legendák Mátyás királyról

A helyzet a következő: Mátyást sem a nép, sem az uralkodó elit nem kedvelte igazán élete során. Habár királynak választották, versengő bárók mindig lekezelően bántak vele, hiszen nem volt igazán nemesi származású. Ami a népet illeti, bizonyára ők sem szívlelték a megemelt adókat, amelyekből Mátyás a seregét és az uralkodása során vívott háborúkat pénzelte.

Honnan tehát ez a különös ellentmondás, ami ezt a vitatott történelmi alakot övezi? Ennek megértéséhez egy kissé a színfalak mögé kell kukkantanunk. Mátyást egy hűbéri válsághelyzet idején választották meg királynak, amikor egy erős központi kormányzásra volt szükség az országban. Korábbi nevelésének köszönhetően jól ismerte a kor legnagyobb humanistáinak tanításait. Egy ambiciózus és kitartó látnok volt, aki gazdag műveltségét is mozgósította uralkodása során. Mátyás egy erős Magyarországot képzelt el, és a római császári cím is ott lebegett belső szemei előtt – ez utóbbira azért vágyott olyannyira, mert minden áron meg akarta védeni hazáját a folyamatosan közelgő Oszmán Birodalomtól. Szerencsére a törökök fenntartásában segítségére volt híres fekete serege, amely az ország déli részét biztosította a törökök ellen.

hirdetes

Cselekedetei azonban nem csupán a hadviselésre terjedtek ki. Számos pénzügyi és adminisztratív is kötődik a nevéhez, amelyek segítettek az ország megerősítésében és mind gazdasági, mind művészeti fellendülést is eredményeztek. Budai és visegrádi udvaraiba szép számmal érkeztek az olasz művészek és tudósok is. Híres könyvtára, a Bibliotheca Corviniana nagyjából háromezer kódexet őrzött. A reneszánsz iránti érdeklődése lehet a magyarázat arra, amiért ilyen nagylelkűen támogatta az olasz művészeteket, és amiért 1476-ban összeházasodott Beatrixszal, Nápoly királyának leányával.

hirdetes

A halál váratlanul érte 1490-ben, Bécsben. Távozása zavargásba taszította az országot, ugyanis egyetlen, de törvénytelen örökösét, Corvin Jánost nem fogadta el a magyar nemesség. Magyarország újra feudális válsághelyzetbe került, és I. Mátyás király halálával nem csak az igazság veszett oda, hanem maga a birodalom is. Mátyás volt Magyarország utolsó magyar származású uralkodója.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres csepp

Béres csepp: Hungarikum. Az egyik, ha nem a leginkább gyógyító hatású magyar készítmény.... Tovább

Mátyás Corvinái

Mátyás Corvinái: Mátyás király nem csak a szigoráról, seregéről, igazságosságáról,... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem Magyarország
X
Kövess minket facebookon!