hirdetes

Gyerekkorunk kedvence volt, mára feledésbe merült: Medvecukor

GE., ZH

A medvecukor sokunk kedvence volt. Ám, mára már aligha kapni ilyen édességet. Hoztunk pár érdekességet a medvecukorral kapcsolatban, amit tuti, eddig nem tudtál!

Medvecukor

Az internet tele van mesés tényekkel az aktuális eseményektől kezdve a kosárfonás történelmén át az édesgyökérrel kapcsolatos érdekességekig. Miközben a food truckokról, ételkocsikról és street foodról szóló napi tartalmainkhoz kutatunk, olyan tudnivalókra bukkanunk, amelyekről egyszerűen nem tudtunk.

Az édesgyökér ugyan az mint a medvecukor!

Az édesgyökér nem új keletű felfedezés. Az ókori egyiptomiak gyógyszerként használták, és bőséges készleteket találtak belőle Tutanhamon király sírjában. Az egyiptomi hieroglifák feljegyezték, hogy az édesgyökér az akkori férfiak körében népszerű ital volt.

Kr. u. 360-ból származó kéziratok arról szólnak, hogy az édesgyökér segít a szembetegségeken, bőrbetegségeken, köhögésen és hajhulláson. Nagy Sándor és Julius Caesar feljegyzések szerint támogatta az édesgyökér fogyasztásának előnyeit. A 14. század óta használják köhögés, megfázás és hörghurut enyhítésére.

hirdetes
Április 12. az édesgyökér nemzeti napja.

A modern édesgyökércukorka a 17. századi Hollandiából származik.
Az édesgyökér növény, egy cserje, hivatalosan gyomnövény. Körülbelül négy láb magas, lilás virágai vannak, és forró, száraz helyeken nő.

Az édesgyökér a világ egyik legnépszerűbb gyógynövénye. Botanikai neve a görög "édes gyökeret" jelentő szavakból származik.
Az ókori görögök, egyiptomiak, kínaiak és hinduk felismerték az édesgyökér természetes gyógyhatását.

hirdetes

Az édesgyökér a modern kínai gyógyszerek egyik növényi összetevője, amelyet rákos megbetegedések kezelésére használnak. A Rutgers, a New Jersey Állami Egyetemen végzett jelenlegi kutatások alátámasztják az édesgyökér használatát a prosztata- és mellrák kezelésében.

Az Egyesült Államokban az ánizsmag az édesgyökér népszerű helyettesítő ízesítője. Bár az ánizsmagnak összetéveszthetetlen édesgyökér íze van, nem áll rokonságban azzal az európai növénnyel, amelynek gyökerei az igazi édesgyökér forrása.

Bonaparte Napóleon az édesgyökeret megnyugtatónak találta a csatában; állítólag annyit evett belőle, hogy a fogai megfeketedtek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hologram

Hologram: A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás,... Tovább

Világ körül

Az igaz, hogy egy honszerető magyarnak a hazája a legszebb, de ha utazni vágyunk, érdemes... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!