hirdetes

Gyerekkorunk kedvence volt, mára feledésbe merült: Medvecukor

GE., ZH
Medvecukor

Még érdekességek a medvecukorról

A glicirrizon nevű vegyi anyag az édesgyökér növény (glycyrrhiza glabra) gyökerében található. Tiszta formájában nagyjából 50-szer édesebb, mint a cukor. Az emberek már az ókor óta ismerik az édesgyökér édes ízét és terápiás előnyeit. Angliában és Európa-szerte a 16. században kezdték el széles körben termeszteni. Számos ételhez és italhoz adták ízesítő- és színezőanyagként, többek között mézeskalácshoz, sörhöz és barna sörhöz. Bár a világ termésének 90%-át dohányízesítésre használják, a dohányt inkább az édességekkel hozzák összefüggésbe.

A Pontrefact-tortát, más néven Pémfret-t vagy Yorkshire Penny-t 1614-ben készítették, és a történelem legkorábbi édesgyökér-csemegeként ma is kapható. George Dunhill, egy Pontrefact-i cukrász 1760-ban találta ki, hogy a liszt, a cukor és az édesgyökér kombinálásával élénk kis cukorkákat készítsen, ami az első lépés volt a mai édesgyökér és édesgyökér mindenfélék felé.

hirdetes

Aztán 1899-ben Charlie Thompson, a brit Bassett's édességgyártó utazó ügynöke véletlenül megalkotta az édesgyökér allsortokat, amikor egy potenciális vásárló elé ejtett egy tálca mintát, amelynek tartalma szétesett és összekeveredett a pulton. Az ügyfél, miután észrevette a színes keveréket, rögtön egy kevert csomagot kért a termékből.

Száz évvel a megalkotása után, 1999-ben a jól ismert mályvacukor hét eredeti fajtája kilencre bővült.

Gondoltad volna a medvecukoról, hogy...

Yorkshire-ben a spanyol az édesgyökér általános elnevezése. Ez valószínűleg akkor kezdődött, amikor a 19. században Spanyolországból édesgyökeret hoztak a növekvő kereslet kielégítésére. Egy fantasztikusabb történet szerint egy pontefraki iskolamester talált néhány pálcikát a parton, amelyeket a spanyol armada pusztítása során dobott fel az óceán, és magával vitt, hogy ellenőrizze a diákjait. A diákok rájöttek, hogy a fa ízletes, amikor a botokról lehullott szilánkokat a szájukba vették, miközben verték őket, hogy ne kiáltsanak fel a fájdalomtól. A legenda szerint ez indította el a medvebonbon helyi gyártását.

hirdetes

Az első világháború befejeztével a Bassett's is elkezdte a zselés cukorkák gyártását. Ennek az édességnek a gyártása a második világháború alatt a költségvetési megszorítások miatt leállt, de 1953-ban "Jelly Babies" márkanév alatt újraindult.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Budapesti Fűvészkert

Budapesti Fűvészkert: A budapesti Füvészkert Magyarország első botanikus kertje, mely... Tovább

Ballagási ebéd

A ballagást családi körben megünnepelni nagyon fontos dolog, hiszen ezzel is kimutatjuk mennyire... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!